Ahold Delhaize praat met leveranciers

Ahold Delhaize wil inkoopcondities snel harmoniseren

Ahold Delhaize wil inkoopcondities snel harmoniseren

De leveranciers van Ahold en Delhaize worden geconvoceerd om te praten over een harmonisering van de inkoopcondities. De fusie moet nu snel geld opbrengen. 

 

Tussen Brussel en Zaandam

Nauwelijks is de fusie tussen Ahold en Delhaize officieel, of de leveranciers krijgen al een brief in de bus waarin ze vriendelijk doch dringend worden uitgenodigd op een vergadering met Senior Vice President Sourcing Integration Sebastiaan de Jong en zijn team. Dat meldt de Duitse retailwatcher Mike Dawson in een amusante post op zijn German Retail Blog en het wordt ons bevestigd door enkele merkfabrikanten in België. 


Bedoeling is, zo blijkt uit de brief, om de inkoopcondities bij Albert Heijn en Delhaize op een lijn te brengen. Deze gesprekken zouden voorafgaan aan de jaargesprekken, die vanaf oktober van start gaan. De vergaderingen vinden plaats in Breda, netjes halverwege Brussel en Zaandam dus. 

 

Op zoek naar synergie

Onverwacht komt deze ontwikkeling niet. Eerder al hadden de fusiepartners immers aangegeven dat ze door hun samengaan voor 500 miljoen euro synergie denken te realiseren op drie jaar tijd, en dat meer dan de helft van dat bedrag moet komen van verbeterde inkoopvoorwaarden bij zowel merkfabrikanten als huismerkleveranciers. 


De vraag is op welke basis zo’n harmonisering van condities kan verlopen. RetailDetail wees er immers al eerder op dat België en Nederland heel andere afspraken en geplogenheden kennen op het vlak van promoties, folderbijdragen, introductiefees enzovoort.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen ze boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Kassaloos shoppen en betalen nu ook naar OKay

13/08/2018

Na de Spar-winkels van Colruyt Group kan je nu ook kassaloos winkelen bij OKay en OKay Compact. Met de app ‘Scan. Pay. Go.’ lopen shoppers de winkel uit zonder nog aan een kassa aan te hoeven schuiven.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren

09/08/2018

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Ahold Delhaize om informatie gevraagd nu dochter Albert Heijn nog dit jaar een winkel in Lokeren zal openen. Eerder moest het supermarktconcern zijn vestiging daar immers sluiten om groen licht te krijgen voor de megafusie.