Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten | RetailDetail

Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten

Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten
Wikimedia

Na de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods door Amazon verwachten analisten in de Verenigde Staten een nieuwe overnamegolf in de sector. Daarbij wordt vooral Ahold Delhaize genoemd als mogelijke prooi.

Fusie met Amerikaanse nummer twee

Volgens analist Bruno Monteyne van zakenbank Bernstein bestaan er verschillende opties voor Ahold Delhaize. Zo zijn de Amerikaanse ketens van het supermarktbedrijf misschien wel een interessante optie voor Amazon, dat dankzij zo'n overname zijn distributienetwerk in de Amerikaanse steden kan uitbreiden. Langs de andere kant zijn de Europese activiteiten dan weer minder interessant voor Amazon. In onze regio zijn de Britse ketens Morrison en Sainsbury of het Franse Carrefour logischere opties.

 

Een andere keten die mogelijk zijn oog laat vallen op Ahold Delhaize, en dan vooral op de Amerikaanse dochterketens, is Kroger. De nummer twee in de Verenigde Staten zou samen met Ahold Delhaize, dat in de Verenigde Staten de nummer vier is, een omzet halen van 180 miljard dollar. Daarmee komen ze in de buurt van marktleider Walmart, dat op jaarbasis ongeveer 200 miljard dollar binnen rijft. Ook als deze overname er komt, worden de Europese en Amerikaanse activiteiten van Ahold Delhaize waarschijnlijk van elkaar gesplitst.

 

Vijandige overname binnenkort mogelijk

“Het management van Ahold Delhaize staat misschien niet open voor zo'n deal, maar een vijandige overname is mogelijk”, schrijft Monteyne. Voorlopig is een vijandige overname echter nog niet aan de orde, omdat de Stichting Ahold Continuïteit tot het einde van volgend jaar een optie heeft om preferente aandelen te bemachtigen. Vorig jaar stond een verlenging van die optie nog op de agenda van de aandeelhoudersvergadering, maar kwam die er niet. Het is ook nog niet duidelijk of een verlenging binnenkort opnieuw zal voorkomen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Wil Kimberly-Clark af van z’n Europese tak?

20/07/2018

De producent van Kleenex-zakdoekjes, Huggies-luiers en Scottex-toiletpapier kampt met tegenvallende verkoopcijfers en oplopende kosten. Financiële bronnen vermoeden dan ook dat Kimberly-Clark Europese business wil verkopen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.