Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten | RetailDetail

Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten

Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten
Wikimedia

Na de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods door Amazon verwachten analisten in de Verenigde Staten een nieuwe overnamegolf in de sector. Daarbij wordt vooral Ahold Delhaize genoemd als mogelijke prooi.

Fusie met Amerikaanse nummer twee

Volgens analist Bruno Monteyne van zakenbank Bernstein bestaan er verschillende opties voor Ahold Delhaize. Zo zijn de Amerikaanse ketens van het supermarktbedrijf misschien wel een interessante optie voor Amazon, dat dankzij zo'n overname zijn distributienetwerk in de Amerikaanse steden kan uitbreiden. Langs de andere kant zijn de Europese activiteiten dan weer minder interessant voor Amazon. In onze regio zijn de Britse ketens Morrison en Sainsbury of het Franse Carrefour logischere opties.

 

Een andere keten die mogelijk zijn oog laat vallen op Ahold Delhaize, en dan vooral op de Amerikaanse dochterketens, is Kroger. De nummer twee in de Verenigde Staten zou samen met Ahold Delhaize, dat in de Verenigde Staten de nummer vier is, een omzet halen van 180 miljard dollar. Daarmee komen ze in de buurt van marktleider Walmart, dat op jaarbasis ongeveer 200 miljard dollar binnen rijft. Ook als deze overname er komt, worden de Europese en Amerikaanse activiteiten van Ahold Delhaize waarschijnlijk van elkaar gesplitst.

 

Vijandige overname binnenkort mogelijk

“Het management van Ahold Delhaize staat misschien niet open voor zo'n deal, maar een vijandige overname is mogelijk”, schrijft Monteyne. Voorlopig is een vijandige overname echter nog niet aan de orde, omdat de Stichting Ahold Continuïteit tot het einde van volgend jaar een optie heeft om preferente aandelen te bemachtigen. Vorig jaar stond een verlenging van die optie nog op de agenda van de aandeelhoudersvergadering, maar kwam die er niet. Het is ook nog niet duidelijk of een verlenging binnenkort opnieuw zal voorkomen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coca-Cola groeit dankzij Light en Zero

25/04/2018

In zijn eerste kwartaal noteerde Coca-Cola een omzetdaling met 16%, maar dat is voor de frisdrankenproducent nog steeds beter dan verwacht. Op eigen kracht verhoogt Coca-Cola de omzet met 5%, onder meer door de herlancering van zijn suikervrije drankjes.

Amazon levert pakjes nu ook in de autokoffer

25/04/2018

Amazon levert voortaan ook in de autokoffer. De retail- en technologiereus maakt het Prime-leden mogelijk om pakjes zonder extra kosten in hun geparkeerde wagen te laten leveren, voorlopig wel enkel in de Verenigde Staten.

Carrefour België rondt kaap van 300 Express-winkels

24/04/2018

Morgenavond opent Carrefour zijn 300ste Express-winkel in België, nummer 92 alweer in de Brusselse regio. Dat is een belangrijke mijlpaal voor de winkelketen, die in de nieuwe Express ook zijn herwerkt winkelconcept voor doorgaande klanten lanceert.

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.