Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten

Ahold Delhaize wordt interessante overnameprooi in Verenigde Staten

Na de overname van de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods door Amazon verwachten analisten in de Verenigde Staten een nieuwe overnamegolf in de sector. Daarbij wordt vooral Ahold Delhaize genoemd als mogelijke prooi.

Fusie met Amerikaanse nummer twee

Volgens analist Bruno Monteyne van zakenbank Bernstein bestaan er verschillende opties voor Ahold Delhaize. Zo zijn de Amerikaanse ketens van het supermarktbedrijf misschien wel een interessante optie voor Amazon, dat dankzij zo'n overname zijn distributienetwerk in de Amerikaanse steden kan uitbreiden. Langs de andere kant zijn de Europese activiteiten dan weer minder interessant voor Amazon. In onze regio zijn de Britse ketens Morrison en Sainsbury of het Franse Carrefour logischere opties.

 

Een andere keten die mogelijk zijn oog laat vallen op Ahold Delhaize, en dan vooral op de Amerikaanse dochterketens, is Kroger. De nummer twee in de Verenigde Staten zou samen met Ahold Delhaize, dat in de Verenigde Staten de nummer vier is, een omzet halen van 180 miljard dollar. Daarmee komen ze in de buurt van marktleider Walmart, dat op jaarbasis ongeveer 200 miljard dollar binnen rijft. Ook als deze overname er komt, worden de Europese en Amerikaanse activiteiten van Ahold Delhaize waarschijnlijk van elkaar gesplitst.

 

Vijandige overname binnenkort mogelijk

“Het management van Ahold Delhaize staat misschien niet open voor zo'n deal, maar een vijandige overname is mogelijk”, schrijft Monteyne. Voorlopig is een vijandige overname echter nog niet aan de orde, omdat de Stichting Ahold Continuïteit tot het einde van volgend jaar een optie heeft om preferente aandelen te bemachtigen. Vorig jaar stond een verlenging van die optie nog op de agenda van de aandeelhoudersvergadering, maar kwam die er niet. Het is ook nog niet duidelijk of een verlenging binnenkort opnieuw zal voorkomen.