Albert Heijn België start online verkoop en opent eerste drie afhaalpunten

Albert Heijn België start online verkoop en opent eerste drie afhaalpunten

Albert Heijn bereikte alweer een mijlpaal vandaag, met de opstart van hun Belgische online verkoop en de opening van afhaalpunten in Antwerpen, Lokeren en Gent. En dat is nog maar een begin, klinkt het ambitieus bij de Nederlanders.

Online start met drie afhaalpunten

Met de opening van de drie afhaalpunten kan Albert Heijn België nu ook echt beginnen met zijn webshop, die vorige maand al online ging maar nog tot vandaag geen online reserveringen afhandelde. De winkels in Lokeren en Gent zijn uitgerust met een afhaalpunt, terwijl in Antwerpen een alleenstaand punt is geopend omdat de winkels in de binnenstad, op het Kiel en in Hoboken niet de nodige parkeerplaatsen hebben.

 

General manager Luc De Baets is trots op de nieuwe stap: "Albert Heijn is ontstaan uit een kruidenierszaak en dat willen we blijven verderzetten. We willen een rijk assortiment, een persoonlijke service en lage prijzen aanbieden, en dat verhaal trekken we nu ook door naar het internet. We zien AH.be echt als een nieuwe winkel, want onze omnichannelfilosofie is dat de ervaring overal hetzelfde moet zijn - in de winkels, op de website én in de afhaalpunten."

 

Drie verschillende soorten afhaalpunt

Toch zijn er drie verschillende soorten afhaalpunten uitgetekend, waarbij de ervaring behoorlijk van elkaar zal verschillen. De eerste (zoals in Antwerpen) zijn alleenstaande afhaalpunten, waar de klant in zijn auto kan blijven zitten tot een medewerker de bestelling in de koffer plaatst: "Snel en handig, maar toch met die persoonlijke service", aldus De Baets. Er is evenwel een nadeel tegenover een gewone winkel: cash betalen gaat niet, alles gaat via een betaalterminal.

 

In Lokeren en Gent zijn de afhaalpunten bij winkels geplaatst, maar is het systeem voor afhalers grosso modo hetzelfde. In een derde soort, voor de meer behoudsgezinde webshoppers, moet de klant wel zijn auto uit om dan in de winkel zelf zijn bestelling te gaan afhalen.

 

"Ahold gelooft in online"

In Nederland is het internet een onderscheidend verkoopsargument voor Albert Heijn, dat er 86% van de huishoudens bedient vanuit de vier distributiecentra die nu ook België gaan moeten bevoorraden. AH-eigenaar Ahold heeft daarnaast ook veel geleerd van de Amerikaanse zusterketen Peapod (die al 25 jaar ervaring heeft met online) en met internetverkoper bol.com, die sinds 2012 tot het Ahold-imperium behoort.

 

Dat Albert Heijn nu ook via de Belgische website online gaat verkopen, hoeft volgens De Baets niet te verbazen: ook in België kopen steeds meer mensen online, en volgens Comeos is food daarbij de sterkst groeiende sector. Met een flink uitgebouwd assortiment van zo'n 15000 artikels en lagere verwerkingskosten dan een aantal grote concurrenten wil de Nederlandse retailer nu ook volop die strijd aangaan.

 

Verkoop op afstand: niet nieuw, wel (veel) groter

De vernieuwde focus op online is trouwens geenszins een nieuw gegeven voor Albert Heijn: al van in het begin leverde de Zaanse kruidenier boodschappen met de hondenkar thuis en later werd ook de telefoon ingezet als verkoopinstrument, maar dat was uiteraard allemaal op een andere schaal dan de uitrol van de online verkoop.

 

Nu moeten immers liefst vier aparte distributiecentra (twee in Almere en één in Rotterdam en Utrecht) naast zowat veertien miljoen Nederlanders nu ook een half miljoen Belgen bedienen. Qua afstand is dat alvast geen probleem, meent De Baets: "die centra moeten ook bijvoorbeeld Maastricht bevoorraden, en dat ligt nog eens zo ver dan Wilrijk." Toch blijft Albert Heijn de situatie nauwgezet opvolgen en behoort een zuidelijker gelegen distributiecentrum tot de mogelijkheden, al "staat een DC in België momenteel niet op de planning".

 

Op naar dertig Belgische winkels

Vier jaar na de opening van de eerste Albert Heijn in Brasschaat heeft de Nederlandse keten een lange weg afgelegd: met inmiddels 28 Belgische vestigingen is het oorspronkelijke doel van vijftig niet meer zo veraf.

 

Binnenkort wordt trouwens de kaap van dertig overschreden met openingen in onder andere Deinze en Leuven. Daarnaast komt er ook een vijfde winkel in Antwerpen, en wel een mastodont van 2000 m² aan de Singel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alpro haalt sojabonen alleen uit Europa en Canada

19/09/2017

Alpro, de fabrikant van sojadranken, koopt zijn sojabonen nog uitsluitend bij producenten in Europa en Canada. Op die manier wil het bedrijf er zeker van zijn dat ze niet genetisch gemodificeerd zijn. Om dat doel te bereiken, heeft het ook al diverse lokale initiatieven opgestart.

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe voedingsdriehoek voor de industrie?

19/09/2017

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft een nieuwe voedingsdriehoek voorgesteld. De aangepaste driehoek sluit beter aan bij de huidige ideeën over gezond eten, maar de voedingsindustrie vreest voor negatieve gevolgen.

Aandeel Heineken onderuit nadat Mexicanen uitstappen

19/09/2017

Het Mexicaanse Femsa, dat 15% percent van de aandelen van Heineken bezat, heeft besloten om voor 2,5 miljard aandelen van de Nederlandse brouwerijgroep te gaan verkopen. Op de beurs kreeg het aandeel meteen een flinke tik.

Zelfstandige supermarkt wil e-commerce boot niet missen

18/09/2017

E-commerce is en blijft hét magische woord in gesprekken over de toekomst van de voedingsdistributie. Zijn de zelfstandige winkeluitbaters ermee begaan? Wat verwachten ze? Weten ze wat hun moederhuizen op dat vlak aan het bekokstoven zijn?

Carrefour opent 15 nieuwe drives

18/09/2017

Supermarktketen Carrefour opent op 29 september drie nieuwe afhaalpunten voor drive.be, wat het totaal voor de maand op vijftien nieuwe 'drives' brengt. In totaal werden er sinds het begin van het jaar al 72 afhaalpunten geopend.

Bierplatform Beerwulf.com komt naar België

18/09/2017

Beerwulf, een online platform voor speciaalbieren, is voortaan ook te vinden in België. De website geeft elk van zijn 150 aangesloten brouwers een eigen pagina, waarop ze hun bieren aan een groter publiek kunnen aanbieden.

Back to top