Albert Heijn België start online verkoop en opent eerste drie afhaalpunten

Albert Heijn België start online verkoop en opent eerste drie afhaalpunten

Albert Heijn bereikte alweer een mijlpaal vandaag, met de opstart van hun Belgische online verkoop en de opening van afhaalpunten in Antwerpen, Lokeren en Gent. En dat is nog maar een begin, klinkt het ambitieus bij de Nederlanders.

Online start met drie afhaalpunten

Met de opening van de drie afhaalpunten kan Albert Heijn België nu ook echt beginnen met zijn webshop, die vorige maand al online ging maar nog tot vandaag geen online reserveringen afhandelde. De winkels in Lokeren en Gent zijn uitgerust met een afhaalpunt, terwijl in Antwerpen een alleenstaand punt is geopend omdat de winkels in de binnenstad, op het Kiel en in Hoboken niet de nodige parkeerplaatsen hebben.

 

General manager Luc De Baets is trots op de nieuwe stap: "Albert Heijn is ontstaan uit een kruidenierszaak en dat willen we blijven verderzetten. We willen een rijk assortiment, een persoonlijke service en lage prijzen aanbieden, en dat verhaal trekken we nu ook door naar het internet. We zien AH.be echt als een nieuwe winkel, want onze omnichannelfilosofie is dat de ervaring overal hetzelfde moet zijn - in de winkels, op de website én in de afhaalpunten."

 

Drie verschillende soorten afhaalpunt

Toch zijn er drie verschillende soorten afhaalpunten uitgetekend, waarbij de ervaring behoorlijk van elkaar zal verschillen. De eerste (zoals in Antwerpen) zijn alleenstaande afhaalpunten, waar de klant in zijn auto kan blijven zitten tot een medewerker de bestelling in de koffer plaatst: "Snel en handig, maar toch met die persoonlijke service", aldus De Baets. Er is evenwel een nadeel tegenover een gewone winkel: cash betalen gaat niet, alles gaat via een betaalterminal.

 

In Lokeren en Gent zijn de afhaalpunten bij winkels geplaatst, maar is het systeem voor afhalers grosso modo hetzelfde. In een derde soort, voor de meer behoudsgezinde webshoppers, moet de klant wel zijn auto uit om dan in de winkel zelf zijn bestelling te gaan afhalen.

 

"Ahold gelooft in online"

In Nederland is het internet een onderscheidend verkoopsargument voor Albert Heijn, dat er 86% van de huishoudens bedient vanuit de vier distributiecentra die nu ook België gaan moeten bevoorraden. AH-eigenaar Ahold heeft daarnaast ook veel geleerd van de Amerikaanse zusterketen Peapod (die al 25 jaar ervaring heeft met online) en met internetverkoper bol.com, die sinds 2012 tot het Ahold-imperium behoort.

 

Dat Albert Heijn nu ook via de Belgische website online gaat verkopen, hoeft volgens De Baets niet te verbazen: ook in België kopen steeds meer mensen online, en volgens Comeos is food daarbij de sterkst groeiende sector. Met een flink uitgebouwd assortiment van zo'n 15000 artikels en lagere verwerkingskosten dan een aantal grote concurrenten wil de Nederlandse retailer nu ook volop die strijd aangaan.

 

Verkoop op afstand: niet nieuw, wel (veel) groter

De vernieuwde focus op online is trouwens geenszins een nieuw gegeven voor Albert Heijn: al van in het begin leverde de Zaanse kruidenier boodschappen met de hondenkar thuis en later werd ook de telefoon ingezet als verkoopinstrument, maar dat was uiteraard allemaal op een andere schaal dan de uitrol van de online verkoop.

 

Nu moeten immers liefst vier aparte distributiecentra (twee in Almere en één in Rotterdam en Utrecht) naast zowat veertien miljoen Nederlanders nu ook een half miljoen Belgen bedienen. Qua afstand is dat alvast geen probleem, meent De Baets: "die centra moeten ook bijvoorbeeld Maastricht bevoorraden, en dat ligt nog eens zo ver dan Wilrijk." Toch blijft Albert Heijn de situatie nauwgezet opvolgen en behoort een zuidelijker gelegen distributiecentrum tot de mogelijkheden, al "staat een DC in België momenteel niet op de planning".

 

Op naar dertig Belgische winkels

Vier jaar na de opening van de eerste Albert Heijn in Brasschaat heeft de Nederlandse keten een lange weg afgelegd: met inmiddels 28 Belgische vestigingen is het oorspronkelijke doel van vijftig niet meer zo veraf.

 

Binnenkort wordt trouwens de kaap van dertig overschreden met openingen in onder andere Deinze en Leuven. Daarnaast komt er ook een vijfde winkel in Antwerpen, en wel een mastodont van 2000 m² aan de Singel.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Komt er een verbod op energiedranken voor minderjarigen?

16/01/2018

Nederland stelt een onderzoek in naar energiedrankjes bij jongeren, nadat de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een verbod vroeg op de verkoop ervan aan minderjarigen. Ook in België wijzen artsen op de schadelijke effecten van zulke dranken.

Macron wil Franse baguette werelderfgoed maken

15/01/2018

De Franse president Macron wil samen met de bond van Franse bakkers het Franse stokbrood tot Unesco-werelderfgoed laten uitroepen. Het wil zo het voorbeeld volgen van het Belgische bier en de Napolitaanse pizza.

Meer buurtsupermarkten de hele dag open op zondag?

15/01/2018

Buurtwinkels met meer dan vijf medewerkers moeten op zondag de hele dag open kunnen blijven, vindt het NSZ. De zelfstandigenvereniging pleit ervoor om de personeelslimiet op te trekken naar tien. Maar dat is minder evident dan het klinkt, zegt Unizo.

Lactalis roept 12 miljoen verpakkingen babymelk terug

15/01/2018

In Frankrijk is een heus schandaal ontstaan rond babymelk van zuivelproducent Lactalis, die besmet is geraakt met salmonella. Daarbij heeft het bedrijf maar liefst 12 miljoen verpakkingen in 83 landen uit de winkelrekken moeten halen.

Ophef over etnisch profilerende klantenprofielen bij Albert Heijn

15/01/2018

Een blanke man met bril staat symbool voor de premiumklant bij Albert Heijn, een vrouw en kind met donkere huidskleur voor de budgetklant. Met deze klantenprofielen leerden medewerkers bij AH de klanten kennen, tot er vrijdag ophef over ontstond.

Johma-salades tijdelijk uit winkelrekken bij Albert Heijn

15/01/2018

Supermarktketen Albert Heijn kampt momenteel met een tekort aan Johma-salades. Producent en supermarkt komen immers niet tot een vergelijk tijdens nieuwe contractbesprekingen, waardoor Johma niet meer levert.

Back to top