Albert Heijn bezorgt met zelfrijdende robot in Eindhoven

High Tech Campus Eindhoven
Foto: www.hollandfoto.net / Shutterstock.com

In juli rolt een bezorgrobot van Albert Heijn rond op de High Tech Campus in Eindhoven. Wie lunch bestelt bij de AH to go, krijgt de robot over de vloer. De supermarktketen test zo volautomatische leveringen.

 

AH to go komt naar je toe

Van 15 tot 26 juli rolt een futuristisch uitziende blauwe kar rond op de High Tech Campus van Eindhoven: het is de zelfrijdende bezorgrobot van Albert Heijn, die op de campus bestellingen zal leveren voor de lokale AH to go-winkel. De bedoeling is dat Aitonomi (zoals de robot heet) zelf zijn weg vindt naar elke klant, met behulp van een virtuele plattegrond van het terrein. Medewerkers van de AH to go hoeven dan enkel nog de bestelling klaar te maken en in de laadbak te plaatsen.

 

In maart maakte AH het proefproject al bekend op een conferentie in Nederland. De zelfrijdende robotkar is een product van het Zwitsers-Duitse techbedrijf TeleRetail en zou momenteel tussen de 50.000 en 100.000 euro kosten. Bij een uitrol zou de kostprijs echter snel kunnen dalen tot zo’n 10.000 à 20.000 euro, meent Albert Heijn.

 

In Washington al de baan op

De supermarktketen ziet die uitrol weliswaar nog niet meteen gebeuren: zelfrijdende toestellen mogen in de Benelux immers nog niet op de openbare weg. Op afgesloten terreinen, zoals (hoge)schoolcampussen en bedrijventerreinen, zijn daarentegen wel mogelijkheden.

 

In de Verenigde Staten laat de wetgeving (uiteraard) meer toe: daar laat Amazon in een aantal wijken van Washington Prime-bestellingen door een rijdende robot leveren. Dankzij simulatietesten traint Amazon de robots ondertussen om binnenkort ook op andere locaties de baan op te kunnen.