Albert Heijn en Jumbo verhogen druk op Colruyt in Vlaanderen, Walen zijn duurder uit

RetailDetail

Colruyt blijft de goedkoopste supermarkt van het land volgens een nieuwe meting van Test-Aankoop, maar het verschil met Albert Heijn is miniem. Opmerkelijk zijn de grote prijsverschillen tussen Vlaanderen en het Franstalige landsgedeelte.

 

7% duurder in Brussel en Wallonië

Voor een gemengd winkelmandje van merken, witte producten en huismerken zijn Colruyt en zijn online boodschappendienst Collect&Go nog steeds de goedkoopste supermarkt van België, zo blijkt uit de nieuwste supermarktenquête van consumentenorganisatie Test-Aankoop. In de regio’s waar Colruyt reageert op de prijzen die Albert Heijn hanteert – en dat is sinds enkele maanden in heel Vlaanderen het geval – bedraagt het prijsverschil met de Nederlanders een krappe 1%.

 

De goedkoopste Colruyt-winkels vind je dan ook in Vlaanderen, ziet Test-Aankoop. Het is een logisch gevolg van de druk die zowel Albert Heijn als Jumbo zetten op de prijzen in het noorden van het land. De keerzijde is dat shoppers bij een Colruyt in Brussel of Wallonië gemiddeld 7% meer betalen voor hun boodschappen. Soms is het verschil nog groter: een pizza van Dr. Oetker bleek in de Colruyt van Waterloo 2,99 euro te kosten, en in die van Aalter slechts 1,78 euro, een prijsverschil van 68%.

 

Impact van virtuele supermarkten

Ook Okay, de buurtwinkelformule van Colruyt Group, reageert op de prijzen bij Albert Heijn en is dan gemiddeld 7% duurder dan Colruyt. Okay-winkels die niet in het marktgebied van een AH liggen, zijn 15% duurder. De winkels van de Carrefour-groep zijn 15 tot 19% duurder dan de goedkoopste Colruyt-winkels. Spar, (AD) Delhaize, Intermarché en Makro 21 à 22 % duurder en Match zelfs 31 % duurder.

 

Test-Aankoop ziet niet alleen dat de concurrentie tussen supermarkten veel harder speelt in Vlaanderen dan in het zuiden, maar verwacht ook een impact van nieuwe aankoopgewoonten: consumenten kopen hun voeding vaker online en op termijn zou het traditionele model wel eens door elkaar kunnen worden geschud, denkt de organisatie. Sinds vandaag is Hopr, de eerste supermarkt zonder fysieke winkel, volledig operationeel in Hasselt, en later deze maand zou C-Mercado van start gaan in Antwerpen. Ook vandaag nam Carrefour België een nieuw e-commerce distributiecentrum in gebruik met een capaciteit van 5000 orders per dag.