Albert Heijn vervangt Carrefour in Genk

Albert Heijn vervangt Carrefour in Shopping 1
Shutterstock.com

Wereldhave heeft een nieuwe huurder voor de bovenruimte van Shopping 1 in Genk: Albert Heijn neemt de plaats in van Carrefour, dat onlangs besliste zijn winkel daar definitief te sluiten.

 

Aanslepend verhaal

De komst van supermarktketen Albert Heijn naar Genk betekent het einde van een lange saga die begin vorig jaar begon. Toen werd bekendgemaakt dat de Genkse hypermarkt van Carrefour in Shopping 1 zou sluiten. Zo’n vaart liep het niet meteen: onder druk van de vakbonden werd de hypermarkt afgeslankt en omgebouwd tot een Carrefour Market.

 

Die oplossing was echter niet naar de zin van verhuurder Wereldhave: het gebouw stond immers gedeeltelijk leeg, wat het bedrijf niet enkel minder huurinkomsten opleverde, maar ook de algemene aantrekkelijkheid naar beneden haalde. De vastgoedgroep stapte zelfs naar de rechter en eiste een dwangsom van 10.000 euro per dag dat het pand deels leeg stond.

 

Begin deze maand besloot Carrefour dan toch om de stekker er definitief uit te trekken en de vestiging te sluiten. Officieel omdat "de winkel economisch niet leefbaar was", maar mogelijk heeft de hangende rechtszaak ook meegespeeld in de beslissing. Feit is wel dat de supermarktketen nog steeds de volle huurprijs voor het pand betaalde.

 

Voor Albert Heijn is het de tweede winkel in Genk, maar de eerste in het echte centrum. De Nederlandse supermarktketen kondigde eerder dit jaar aan zijn winkelnetwerk sterk te willen uitbreiden in België. Er zouden de komende jaren tot vijftig extra vestigingen kunnen bijkomen, wat neerkomt op een verdubbeling van het totaal.