Alcoholvrij bier in opmars

Alcoholvrij bier in opmars

De verkoop van alcoholvrij bier is in 2015 in Nederland met 27% gegroeid. Daarmee groeide de verkoop bijna twee keer zo hard als een jaar eerder. In de horeca ging de verkoop er zelfs met 44% op vooruit.

Ook opmars speciaalbieren

Ondanks die sterke groei neemt alcoholvrij bier nog steeds maar een kleine portie van de markt in. Van de 11,5 miljoen hectoliter bier die in 2015 werd verkocht was slechts 2,9% alcoholvrij. Toch spreekt branchevereniging Nederlandse Brouwers van een verandering in het consumptiepatroon: “De alcoholvrije bieren en biermixen, die in steeds meer smaken worden aangeboden, worden nu definitief omarmd”, aldus directeur Cees-Jan Adema.

 

Die veranderde consumptie is ook merkbaar in andere segmenten van de sector: in 2015 groeide de bierconsumptie met 1,8% en die groei was, naast alcoholvrij bier, voor een groot stuk toe te wijzen aan de groei bij biermixen zoals radlerbieren (+35%) en speciaalbieren (+12%). “Het aantal meters schap waar speciaalbier in allerlei varianten (merken en soorten) wordt aangeboden neemt zichtbaar toe. Nederlanders genieten meer van een glas bier thuis of in de horeca door vaker op verschillende momenten andere biersoorten te nuttigen.”

 

De populariteit van speciaalbieren toont zich ook in het aantal Nederlandse brouwerijen. In 2012 waren er in Nederland slechts 120 brouwerijen te vinden, maar momenteel zijn dat er al meer dan 300.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Analyse: Hoe Colruyt Group zich wapent voor een prijsoorlog

14/12/2017

Ondanks krimpende marges zal Colruyt niet afstappen van zijn laagsteprijsgarantie: om een eventuele prijsoorlog te financieren zoekt de retailer zijn heil in automatisering, productiviteitswinst en iets kleinere winkels.

Lidl Kapellen na jarenlange lijdensweg eindelijk open

14/12/2017

Bijna vier jaar nadat het openbaar onderzoek van start ging, is de nieuwbouw-Lidl in Kapellen eindelijk geopend. Na tal van procedures moest de versdiscounter, onder druk van de buurt die vreesde voor een verkeersinfarct, zijn oorspronkelijke plannen bijschaven.

Albert Heijn stopt met AH to go in Duitsland

14/12/2017

Albert Heijn heeft besloten om zijn Duitse gemakswinkels van AH to go te sluiten. Volgens het supermarktbedrijf heeft de keten er te weinig ruimte om te groeien. AH to go is al vijf jaar actief in Duitsland.

Carrefour blijft marktaandeel verliezen in Frankrijk

13/12/2017

Dat CEO Alexandre Bompard voor een grote uitdaging staat bij Carrefour, werd zopas nog eens bevestigd door de nieuwste cijfers van Kantar Worldpanel. Zijn keten was vorige maand immers de grootste verliezer qua marktaandeel in Frankrijk.

Nederland en België blijven zorgenkindjes voor gescheiden Metro

13/12/2017

De Duitse foodretailgroep Metro zegt in zijn eerste jaar sinds de afsplitsing van zijn non-foodactiviteiten een solide basis voor nieuwe groei te hebben gelegd. De Benelux blijft nochtans een rem op die groei zetten. 

 

Back to top