Aldi opent meest duurzame dc van het land

Het nieuwe dc van Aldi

50 miljoen euro investeert Aldi in zijn nieuwe distributiecentrum in Turnhout, meteen het meest duurzame industriegebouw van het land.

 

Veilig en gezond

Het distributiecentrum in Rijkevorsel, het oudste en kleinste van Aldi in België, barstte uit zijn voegen en kon niet uitbreiden. Vandaar de keuze om in de regio een gunstiger gelegen nieuw logistiek centrum te bouwen van zowat acht voetbalvelden groot (41.000 m²). Het zal een zestigtal winkels in de streek beleveren vanaf 3 februari. Alle medewerkers verhuizen mee uit Rijkevorsel.

 

Bij het ontwerp koos Aldi ervoor om volop in te zetten op duurzaamheid. “Dat is wat duurder, maar we doen dat in de eerste plaats voor het welzijn van onze mensen. Die zijn essentieel voor het succes van ons bedrijf, ze verdienen een veilige en gezonde werkomgeving,” zegt Frank Vissers, directeur van Aldi Turnhout.

 

Alle bouwmaterialen ondergingen een levenscyclus-analyse, koeling gebeurt met ozonvriendelijk CO2, er liggen meer dan 4000 zonnepanelen op het dak en qua geluidshinder mag het distributiecentrum in werking slechts 5 decibel luider klinken dan de omgeving, onder andere dank zij geluidsarme vloeren. Rond het gebouw werd de plaatselijke fauna en flora beschermd, er kwam een bijenhotel... Alle maatregelen samen resulteerden in het behalen van het BREEAM ‘Outstanding' certificaat, de hoogste duurzaamheidserkenning die een bouwproject kan behalen. “Dit gebouw is letterlijk uniek. Het is niet alleen het meest duurzame in België, maar staat zelfs wereldwijd in de top tien.”