Aldi publiceert eerste duurzaamheidsrapport

Aldi publiceert eerste duurzaamheidsrapport

Gaan prijsvechten en verantwoord ondernemen samen? Wel volgens Aldi Nord, dat voor het eerst een duurzaamheidsrapport heeft gepubliceerd. Het illustreert hoe de harddiscounter bezig is zichzelf heruit te vinden. 

Duurzaamheid strategisch verankeren

De publicatie is opmerkelijk voor een bedrijf dat tot nu toe zeer gesloten was, maar de wereld verandert: consumenten eisen vandaag transparantie en verwachten dat ondernemingen zich verantwoord gedragen. Aldi bewijst nu dat het wel degelijk luistert naar deze verzuchtingen.

 

“Bedrijven moeten zich inzetten om sociale en milieuaspecten bij de productie te verbeteren”, stelt de discounter. “Dit is wat klanten en maatschappelijke organisaties van ons verwachten. Daarom hebben wij de ambitie om Corporate Responsibility als discipline verder te professionaliseren en strategisch te verankeren binnen het beleid van onze onderneming.” Concreet maakt de afdeling Corporate Responsibility in alle landen deel uit van de nationale inkooporganisatie. 

 

“The original”

In het negentig pagina’s dikke Maatschappelijk Jaarverslag 2015 presenteert Aldi zich als “Het origineel onder de discounters”. De retailer houdt vast aan de kernwaarden “eenvoud”, “verantwoord” en “betrouwbaar” en werkt aan verduurzaming volgens vijf pijlers: waardering van de medewerkers, ketenverantwoordelijkheid, behoud van natuurlijke hulpbronnen, maatschappelijke verantwoordelijkheid en dialoog. Het rapport vermeldt concrete doelstellingen en deadlines.

 

Veel aandacht is er voor het thema verantwoord inkopen: de Duitsers benadrukken dat ze in vertrouwen en voor de lange termijn samenwerken met leveranciers en stellen: “Wij vinden het belangrijk dat onze miljoenen klanten in Europa met een goed gevoel bij ons de dagelijkse boodschappen kunnen doen.” Er is een dierenwelzijnsbeleid en er zijn duidelijke richtlijnen voor gevoelige grondstoffen als vis, cacao en palmolie. Ook voor koffie, katoen en hout, karton, papier ontwikkelt Aldi momenteel richtlijnen.

 

Interessante cijfers

De retailer maakt flink wat interessante cijfers openbaar. 32,9% van de visproducten is gecertificeerd duurzaam, net als 76,8% van de palmolie en 48,9% van de cacao in de eigen merkproducten. 12,8% van de Aldi-koffie is gecertificeerd of geverifieerd duurzaam (5,6% in België). 

 

We leren ook dat er in België in 2015 drie recalls plaatsvonden van voedingsproducten (vier in 2014) en dat álle Belgische filialen hun onverkoopbare levensmiddelen doneren aan charitatieve instellingen. Nog een weetje: 24,9% van de leidinggevenden bij Aldi België/Luxemburg is vrouw. Dat percentage ligt iets boven het groepsgemiddelde. In de tabel hieronder vind je nog enkele kerncijfers.

 

Aldi heeft het rapport gepubliceerd in drie talen: Duits, Engels en Nederlands.

 

Aldi België/Luxemburg in 2015

 Aantal filialen  461
 Medewerkers  6.256
 Waarvan vrouwen  4.452
 Aantal artikelen  1.113 
 Aandeel eigen merken  99,7%
 Aantal bioproducten  56
 Aantal fairtradeproducten  3
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top