Aldi van start met losse verkoop groenten en fruit

Foto Aldi

Vanaf maandag kunnen shoppers bij Aldi in België en Luxemburg groenten en fruit kopen per gewicht. De retailer zet hiermee een nieuwe stap inzake duurzaamheid en denkt ook beter te beantwoorden aan de verwachtingen van alleenstaande klanten en kleinere gezinnen.

 

Verpakkingsafval verminderen

De discounter gaat een twintigtal referenties groenten en fruit, die tot nu toe enkel voorverpakt werden verkocht, voortaan los per gewicht aanbieden: denk aan uien, wortelen, aubergines, courgettes, aardappelen, bananen, citroenen of witloof. Zij komen bovenop artikelen als bloemkool, avocado, meloen of ananas, die al los werden verkocht. "Na een testfase in enkele winkels zien we dat klanten positief reageren", zegt woordvoerder Jason Sevestre bij onze redactie. "Vanaf maandag rollen we het concept uit in alle 450 filialen in België en Luxemburg."

 

Met het initiatief wil de retailer in de eerste plaats de hoeveelheid verpakkingsafval verminderen. "We denken dat we hiermee tientallen tonnen plastic zullen uitsparen. De exacte berekening moeten we nog maken." Ook meent de discounter dat een aanbod per gewicht beter tegemoetkomt aan de noden van het toenemend aantal alleenstaanden en kleinere gezinnen: zij kunnen voortaan zelf juist bepalen hoe veel van een bepaald product ze wensen aan te kopen.

 

Houdbaarheid en versheid gegarandeerd

"We hebben ons bij elk artikel kritisch de vraag gesteld of een plastic verpakking nog nodig was", vertelt Kilian De Geyter, die bij Aldi verantwoordelijk is voor groenten en fruit. "Hierbij is de houdbaarheid en versheid van het product van cruciaal belang voor ons. Enkel als we dat konden garanderen, werd de keuze gemaakt om de groenten en fruit los aan te bieden."

 

Voor de shoppers stelt de retailer in de winkels gratis duurzame papieren zakjes (met FSC-label) ter beschikking. "We bekijken of we in de toekomst ook herbruikbare netjes kunnen voorzien. Uiteraard mogen klanten hun eigen herbruikbare zakjes meebrengen", klinkt het. Wegen gebeurt aan de kassa’s, maar in de meeste verkooppunten komt er ook een klantenweegschaal op de afdeling groenten en fruit.