Alliantie tussen Carrefour en Système U is een feit

Alliantie tussen Carrefour en Système U is een feit
Shutterstock.com

Carrefour en Système U starten een vijfjarig partnership voor de inkoop van grote nationale en internationale merken. De samenwerking moet ook de Franse landbouwsector ten goede komen, zeggen de betrokkenen.

 

Apart commercieel beleid

Dat Carrefour en Système U exclusieve onderhandelingen voerden, raakte eind april al bekend. Nu hebben ze hun samenwerkingsovereenkomst ook echt ondertekend, die slaat op de inkoop van de grootste nationale en internationale merken in Frankrijk en in het buitenland en voorziet versterkte engagementen ten voordele van de Franse landbouwproducenten. Het akkoord is wel nog onderworpen aan een voorafgaande kennisgeving aan de mededingingsautoriteit.

 

Het partnerschap zal effectief worden vanaf de onderhandelingen voor het jaar 2019. Wel zullen Carrefour en Système U elk hun eigen commercieel en promotioneel beleid blijven voeren. Alleszins wordt de nieuwe alliantie de grootste inkooppartij in Frankrijk, goed voor een marktaandeel van ongeveer 35%. Daarmee is ze groter dan die andere inkoopalliantie die bij onze zuiderburen in de maak is, namelijk tussen Casino en Auchan. Franse foodretailers zijn verwikkeld in een heftige concurrentiestrijd en voelen de hete adem van Amazon in de nek.