Alweer negatief advies over Sligro Antwerpen

Foto: Sligro

De saga over de vergunningen van Sligro-ISPC Antwerpen blijft duren: een ambtenaar van de provincie heeft opnieuw een negatief advies gegeven. Het is nu afwachten of de provincie het advies dit keer wel volgt.

 

(G)een winkel

In theorie draait de hele procedure om de extra drukte die Sligro genereert in de al niet zo rustige buurt, en om de juiste functie die de vestiging heeft: op een industrieterrein mag namelijk wel een distributiecentrum, maar geen winkel gevestigd worden. De Nederlanders houden vol dat ze een erg mooi ingericht distributiecentrum hebben neergepoot, maar de concurrentie (en met name het nabijgelegen Metro) vindt dat een distributiecentrum waar je zelf kan komen shoppen gewoon een winkel is.

 

De stedenbouwkundig ambtenaar gaat daar dus in mee: “Het bedrijf is gelegen in een zone voor kleine en middelgrote ondernemingen”, tekende GvA op. “Uit de verschillende vaststellingen ter plaatse door de gerechtsdeurwaarder blijkt duidelijk dat de functie detailhandel betreft. Deze functie is niet verzoenbaar met deze omgeving en gezien de functie is de schaal van het bedrijf te groot.”

 

Klagen? Opkopen!

Op 19 januari 2017 had een eerste provinciale ambtenaar al een negatief advies gegeven, maar toch verleende de provincie de benodigde vergunning met als argument dat de klagers vooral economische motieven hadden. Eind vorig jaar werd die vergunning echter vernietigd door de raad voor vergunningsbetwistingen, vlak voor de geplande opening van het complex.

 

Opvallend: naast Metro had ook drankenhandel Gagelmans geprotesteerd tegen de komst van Sligro, maar uit het niets staakte die zijn protest. GvA suggereert dat Sligro de drankenhandel gewoon heeft overgenomen, maar kreeg daar noch van Sligro, noch van Gagelmans enige bevestiging of ontkenning over.