Amazon gaat zijn Go-technologie voor kassaloze winkels verkopen

Amazon verkoopt Go-technologie aan andere retailers
Shutterstock.com

Amazon gaat de technologie achter zijn kassaloze winkels verkopen aan andere winkelketens. Daartoe richtte de Amerikaanse e-commercegigant alvast een nieuwe bedrijfstak op.

 

"Breed toepasbare technologie"

Amazon zou al meerdere deals hebben afgesloten voor licenties op zijn Just Walk Out-technologie. Namen wilde de retailer echter niet noemen, schrijft Reuters. De nieuwe bedrijfstak weerspiegelt de strategie van Amazon om interne faciliteiten, zoals bijvoorbeeld magazijnen en cloudtechnologie, uit te bouwen voor eigen gebruik en nadien om te zetten in lucratieve contracten met derden.

 

Dilip Kumar, vice-president voor fysieke detailhandel en technologie, wilde geen cijfer plakken op de potentiële marktwaarde de Go-technologie, maar zei dat de klanten zullen bepalen hoe groot de bedrijfstak wordt. "Staan klanten graag in de rij? De technologie is vrij breed toepasbaar in verschillende winkelgroottes en in verschillende branches, omdat ze gemak creëert in fysieke winkellocaties, vooral wanneer mensen weinig tijd hebben."

 

Het valt evenwel af te wachten of veel grote retailers zullen ingaan op het aanbod van Amazon. Niet alleen zijn er nog andere bedrijven (zoals Grabango and AiFi) die soortgelijke oplossingen verkopen, bovendien waren vele retailers in het verleden niet geneigd om zaken te doen met Amazon, omdat ze de e-commercereus net beschouwen als de grootste bedreiging voor hun bedrijfsmodel.