Amazon Go gaat cash accepteren

Amazon Go gaat cash accepteren
Shutterstock.com

Amazon Go, de kassaloze winkels van Amazon, zullen in de toekomst toch een vorm van contant geld aanvaarden. Er komt steeds meer kritiek op het elitaire karakter van de shops en verschillende steden en staten in Amerika verbieden cashloze winkels.

 

Nieuwe betaalmethoden

Amazon Go gaat nieuwe betaalmethoden aan zijn winkelconcept toevoegen. Via Amazon Cash kunnen gebruikers al cash geld aan een digitale account toevoegen door geld naar een lokale winkel zoals 7-Eleven of CVS te brengen. Amazon experimenteert ook met SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program). Dat ondersteuningsprogramma van de overheid biedt voordelen aan mensen met een laag inkomen via een elektronische uitkeringskaart. Deze kaart kan als een bankkaart worden gebruikt om bepaalde levensmiddelen te kopen in erkende winkels. Het is de verwachting dat er nog andere betaalmethoden zullen bijkomen, maar verder details of een tijdsschema zijn niet bekend gemaakt.

 

Het accepteren van contant geld kan de kritiek pareren dat Amazon’s kassaloze model discriminerend is en geen groot deel van de Amerikaanse huishoudens van dienst is. Tegelijkertijd kan het de klantenkring van Amazon Go gevoelig uitbreiden. Meer en meer steden en staten voeren wetten uit die vereisen dat winkels contant geld accepteren om tegemoet te komen aan mensen zonder een bankrekening. Het zou gaan om ongeveer 6,5 procent (ongeveer 8,4 miljoen) van de Amerikaanse huishoudens. Philadelphia was vorige maand de eerste grote Amerikaanse stad die cashloze shops verbood. De staat New Jersey volgde een paar weken later en steden zoals New York, San Francisco en Chicago overwegen vergelijkbare wetten. Massachusetts heeft al decennia lang een wet aangenomen die winkels verplicht contant geld te accepteren.


Tien winkels 

Amazon Go, dat in 2018 voor het publiek werd geopend, heeft geen kassiers of uitchecklijnen. De winkels detecteren automatisch de verzamelde producten en brengen ze in rekening bij het verlaten van de shop. De Amazon Go-app om er te winkelen is verbonden met een bank- of kredietkaart.

 

Op dit moment zijn er 10 Amazon Go winkels en de totale inkomsten ervan worden geschat op 15 miljoen dollar (13 miljoen euro) per jaar. Het zou nog 2 jaar duren vooraleer het break-evenpunt bereikt wordt. Door zich te richten op verschillende inkomensgroepen krijgt Amazon mogelijk toegang tot een nieuwe markt van meerdere miljoenen dollars.