Amazon mag Deliveroo “levensnoodzakelijke” zuurstof geven

tviolet / Shutterstock.com

De Britse concurrentiewaakhond heeft Amazon groen licht gegeven om te investeren in Deliveroo. De maaltijdleveraar dreigde anders de boeken te moeten neerleggen, aangezien de coronacrisis ook hen hard treft.

 

Met enige tegenzin

De omstreden investering van Amazon in de Britse maaltijdbezorger mag dan toch doorgaan: de Britse concurrentiewaakhond heeft in allerijl zijn zegen gegeven, hoewel het onderzoek eigenlijk nog niet is afgerond. De coronacrisis heeft echter zo’n impact op de horeca en maaltijdbezorging, dat Deliveroo de concurrentie-autoriteit ervan heeft kunnen overtuigen dat het een kwestie van leven of dood was.

 

Vorig jaar nam Amazon een minderheidsbelang in Deliveroo als voornaamste geldschieter in een nieuwe financieringsronde die ruim 500 miljoen euro opbracht. De concurrentieautoriteit CMA lanceerde echter een onderzoek naar de deal, bezorgd dat Amazon zo een te grote machtspositie in de Britse online gemaksmarkt zou krijgen.

 

Zonder Amazon gaat Deliveroo failliet

CMA is deze bezorgdheid nog steeds aan het onderzoeken, maar nu heeft de coronacrisis voor een onvoorziene stroomversnelling gezorgd. Zonder het geld van Amazon – en wel gauw – zou Deliveroo failliet gaan en de markt moeten verlaten, liet de koerierdienst namelijk weten.

 

Die redenering volgt de CMA nu: "De afgelopen weken is duidelijk geworden dat de coronaviruspandemie een aanzienlijke negatieve invloed heeft op de activiteiten van Deliveroo. Hoewel Deliveroo tijdens de crisis heeft getracht het aanbod van kant-en-klare levensmiddelen uit te breiden, zijn deze verkopen beperkt en hebben ze de verliezen in de restaurantbusiness niet gecompenseerd", besluit de Britse overheid in een persmededeling. 

 

"Zonder extra investeringen, waarvan we momenteel denken dat ze realistisch gezien alleen van Amazon kunnen komen, is het duidelijk dat Deliveroo niet in staat zou zijn om zijn financiële verplichtingen na te komen en de markt zou moeten verlaten. Geconfronteerd met die grimmige uitkomst denken we dat de beste manier van handelen is om de investering van Amazon in Deliveroo voorlopig toe te laten", verklaart Stuart McIntosh, voorzitter van de onafhankelijke onderzoeksgroep van CMA. Op 11 juni valt de definitieve beslissing.