Amazon opent eerste kassaloze winkel met kassa

De nieuwe Amazon Go-winkel in New York is de eerste waar klanten ook contant kunnen betalen.
Foto: VDB Photos / Shutterstock.com

Ook New York heeft sinds dinsdag een eigen Amazon Go, de formule van kassaloze buurtwinkels van de onlinegigant. Opvallend is dat je er voor het eerst met cash kunt betalen, waardoor er dus toch weer een kassa nodig is.

 

Voor klanten zonder bankrekening 

In New York heeft Amazon Go alweer zijn twaalfde vestiging geopend. Die formule raakte wereldwijd bekend omdat Amazon er als eerste Westerse retailer in is geslaagd om fysieke winkels te openen zonder kassa’s: consumenten melden er zich aan met hun Amazon-account, camera's en sensoren scannen de producten in het winkelmandje en het aankoopbedrag gaat bij het buitengaan vanzelf van de rekening af. 

 

De bedoeling is om het winkelbezoek zo niet alleen sneller te laten verlopen, maar op termijn ook winkels te kunnen hebben zonder kassamedewerkers en zelfs volledig zonder personeel. Kritiek en zelfs nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten lijken daar nu echter een stokje voor te steken. Amazon zou discrimineren tegenover mensen die geen bankrekening hebben, omdat je er tot nu toe niet met cash kon betalen.

 

Dan toch een kassa

In de Verenigde Staten hebben naar schatting 8,4 miljoen huishoudens, of ongeveer 6,5%, geen bankrekening. Vanwege hen nemen sommige staten en steden nu maatregelen om winkels zonder contant geld te verbieden. Massachusetts, Philadelphia en New Jersey vereisen al dat winkels contante betaling accepteren en New York City en San Francisco overwegen soortgelijke stappen.

 

De nieuwe Amazon Go-winkel in New York is dan ook de eerste waar klanten ook contant kunnen betalen. Wie cash wil betalen, moet zich melden bij een medewerker, die dan zelf de producten voor de klant inscant en met zijn mobiel toestel afrekent. Betalen gebeurt rechtstreeks aan de medewerker.

 

In april vertelde Amazon aan CNBC dat het ernaar zou streven om in de toekomst extra betaalmechanismen aan zijn winkels toe te voegen. De klant zal na het winkelen naar een balie kunnen gaan om contant te betalen en een ontvangstbewijs te krijgen, bericht Business Insider. Er zullen wel nog steeds geen klassieke fysieke kassa's in de winkel zijn.