"Amazon wil honderden supermarkten in Europa"

Shutterstock.com

Amazon wil in de komende drie jaar honderden supermarkten openen in diverse Europese landen. Met het kassaloze Go-systeem zou de e-commercereus nu ook offline de concurrentie willen platwalsen, klinkt het.

 

260 winkels in drie jaar

Volgens City A.M. maakt Amazon zich op om de Britse supermarktsector te bestormen en retailers als Tesco en Sainsbury’s het vuur aan de schenen te leggen. De e-commercereus zou gedetailleerde plannen hebben om in de komende drie jaar honderden kassaloze supermarkten te openen in het hele land.

 

Volgend jaar zouden er zestig nieuwe winkels worden geopend; in de twee daaropvolgende jaren gaat het telkens om honderd verkooppunten. Alle nieuwe filialen zouden bovendien kassaloos zijn. Daarnaast zou Amazon volgend jaar ook supermarkten willen openen in Duitsland, Spanje en Italië. Meer details zijn evenwel niet bekend. Voormalig Amazon-topman Brittain Ladd spreekt bij Charged Retail echter wel, niet geheel zonder gevoel voor drama, over een "Pearl Harbor-moment voor de supermarktsector".

 

De vraag rijst wel hoe realistisch die plannen zijn. Nog steeds volgens City A.M. wilde Amazon dit jaar al 26 winkels openen in het Verenigd Koninkrijk, maar daarvan zijn er nog maar zes effectief operationeel. Met dat platwalsen valt het (voorlopig?) dus nog best mee...