Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

Amazon wil nog zes kassaloze winkels openen

Er komen na de opening van de eerste Amazon Go-winkel vorige maand nog minstens zes van de hoogtechnologische en kassaloze winkels gemakswinkels bij. Onder meer Los Angeles en Seattle krijgen nieuwe Amazon Go-winkels.

 

In gesprek met The Grove, L.A.

Amazon is in gesprek met onder andere vastgoedondernemer Rick Caruso om in zijn bekende openluchtwinkelcentrum The Grove in Los Angeles een vestiging van Amazon Go te openen, zegt nieuwswebsite Recode van insiders te hebben vernomen. Ook thuisstad Seattle zou nog meer Amazon Go-supermarkten krijgen. Concreet zou Amazon zes nieuwe winkelopeningen voorzien.

 

Dat Amazon volop aan een verdere uitrol van de kassaloze en – in theorie – onbemande winkel werkt, bevestigt ook Bloomberg. Er zouden vier mensen zijn aangeworven specifiek om voor Amazon Go te werken. Het gaat dan onder meer om locatiemanagers en bouwmanagers. Amazon wil dichter bij de consument staan en niks is dichter dan de alomtegenwoordige gemakswinkels, legt Bloomberg de strategie van de voormalige online pure player uit. Gemakswinkels zijn in de Verenigde Staten goed voor meer dan 200 miljard dollar omzet, het grote segment van de tankstations nog buiten beschouwing gelaten.

 

Binnen met QR, buiten zonder kassa

Amazon Go is een kleine buurtsupermarkt of gemakswinkel waar consumenten binnen- en buitenlopen zonder een kassa voorbij te komen. Bij het binnenkomen moeten shoppers inloggen door een QR-code te scannen met hun smartphone, waarna camera’s en sensoren automatisch registreren welke producten de klanten in hun boodschappentas stoppen. Bij het naar buiten gaan wordt het winkelmandje vanzelf afgerekend en enkele minuten later gaat het aankoopbedrag vanzelf van je rekening.

 

In principe zou de supermarkt dan ook volledig automatisch kunnen functioneren, zonder dat er nog een winkelmedewerker aan te pas komt. Op dit moment is de eerste Amazon Go-winkel echter opvallend sterk bemand: er is personeel dat ter plaatse bereidingen maakt voor de verstoog, zoals broodjes en salades, maar ook heel wat onthaalmedewerkers en hostessen.