Amerikaans vriesweer slecht nieuws voor prijzen citrusvruchten | RetailDetail

Amerikaans vriesweer slecht nieuws voor prijzen citrusvruchten

Amerikaans vriesweer slecht nieuws voor prijzen citrusvruchten
Shutterstock

Het koude weer dat momenteel een groot stuk van de Verenigde Staten in de ban heeft, kan slecht nieuws betekenen voor de prijzen van citrusvruchten en fruitsappen. Producent Florida kreunt immers ook onder het slechte weer.

 

Slechtste oogst in 70 jaar

De zuidoostelijke staat Florida is een van de grootste producenten van citrusvruchten ter wereld, maar ook die krijgt uitzonderlijk te maken met heel wat sneeuw en ijs. Het is er momenteel zelfs kouder dan in Alaska. Daardoor bevriezen de citrusbomen, wat zorgt voor een kleinere oogst van onder andere sinaasappelen. Die oogst was al bijzonder laag, na de doorkomst van orkaan Irma in oktober. Toen al werd gezegd dat Florida de kleinste oogst zou kennen sinds 1946. Het koude weer van de voorbije maanden zorgt er nu voor dat de resultaten nog slechter zijn.

 

Bovendien is ook in Californië, die andere belangrijke producent van citrusvruchten in de Verenigde Staten, de oogst beneden alle peil. Daar heeft een combinatie van jarenlange droogte en plotse zware regenval in de lente ervoor gezorgd dat heel wat bloesems beschadigd zijn.

 

Prijsstijgingen

Die slechte oogsten zullen bij ons vooral effect hebben op de prijzen van de fruitsappen. Zo komt 40 % van alle sinaasappelsap ter wereld uit Florida. Voorlopig heeft het nieuws nog niet geleid tot prijsstijgingen, maar dat kan volgens VRT NWS niet uitblijven.

 

Landen als Spanje en Mexico, die naast Brazilië, China en India, ook heel wat citrusvruchten produceren zullen dan weer profiteren van de lage oogst in de Verenigde Staten, aangezien wordt verwacht dat zij de tekorten zo goed mogelijk opvangen.

 

Voor sappen op basis van concentraat zal het prijsverschil beperkt blijven, omdat het concentraat bevroren wordt bewaard en er dus nog voorraad voorhanden is. Bovendien daalt de vraag naar sinaasappelsap al jaren, waardoor de prijs sowieso al gedrukt wordt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert sociale shoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Back to top