Amerikaans vriesweer slecht nieuws voor prijzen citrusvruchten

Amerikaans vriesweer slecht nieuws voor prijzen citrusvruchten

Het koude weer dat momenteel een groot stuk van de Verenigde Staten in de ban heeft, kan slecht nieuws betekenen voor de prijzen van citrusvruchten en fruitsappen. Producent Florida kreunt immers ook onder het slechte weer.

 

Slechtste oogst in 70 jaar

De zuidoostelijke staat Florida is een van de grootste producenten van citrusvruchten ter wereld, maar ook die krijgt uitzonderlijk te maken met heel wat sneeuw en ijs. Het is er momenteel zelfs kouder dan in Alaska. Daardoor bevriezen de citrusbomen, wat zorgt voor een kleinere oogst van onder andere sinaasappelen. Die oogst was al bijzonder laag, na de doorkomst van orkaan Irma in oktober. Toen al werd gezegd dat Florida de kleinste oogst zou kennen sinds 1946. Het koude weer van de voorbije maanden zorgt er nu voor dat de resultaten nog slechter zijn.

 

Bovendien is ook in Californië, die andere belangrijke producent van citrusvruchten in de Verenigde Staten, de oogst beneden alle peil. Daar heeft een combinatie van jarenlange droogte en plotse zware regenval in de lente ervoor gezorgd dat heel wat bloesems beschadigd zijn.

 

Prijsstijgingen

Die slechte oogsten zullen bij ons vooral effect hebben op de prijzen van de fruitsappen. Zo komt 40 % van alle sinaasappelsap ter wereld uit Florida. Voorlopig heeft het nieuws nog niet geleid tot prijsstijgingen, maar dat kan volgens VRT NWS niet uitblijven.

 

Landen als Spanje en Mexico, die naast Brazilië, China en India, ook heel wat citrusvruchten produceren zullen dan weer profiteren van de lage oogst in de Verenigde Staten, aangezien wordt verwacht dat zij de tekorten zo goed mogelijk opvangen.

 

Voor sappen op basis van concentraat zal het prijsverschil beperkt blijven, omdat het concentraat bevroren wordt bewaard en er dus nog voorraad voorhanden is. Bovendien daalt de vraag naar sinaasappelsap al jaren, waardoor de prijs sowieso al gedrukt wordt.