Analyse: Welk perspectief voor Match en Smatch? | RetailDetail

Analyse: Welk perspectief voor Match en Smatch?

Analyse: Welk perspectief voor Match en Smatch?

De recente wissel aan de top bij Match roept heel wat vragen op. Wat moet de nieuwe CEO uit zijn hoed toveren om de supermarktketen weer competitief te maken? 

 

Zwak prijsimago

De problemen van Match zijn niet nieuw. De keten verliest al jaren marktaandeel, mist een scherp profiel en sleept een zwak prijsimago met zich mee, waar geen superieure service of onderscheidend assortiment tegenover staat. Het is de meeste winkels aan te zien dat er allang niet meer werd geïnvesteerd. 


Toen in juni 2014 Alois Ooms aantrad als CEO van Match en Smatch, leek het de groep Louis Delhaize menens om een einde te maken aan de negatieve trend waarin de keten was verzeild geraakt. Met zijn ruime internationale ervaring bij onder andere Ahold en Metro Group is Ooms immers niet de eerste de beste. 

 

Frisse wind

De nieuwe CEO begon met de basis: hij stuurde de zwakke prijsperceptie van de keten stap voor stap bij, zette het assortiment op punt en sloot enkele onrendabele winkels, zonder dat daar al te veel rumoer over ontstond. Ooms herschikte zijn team en introduceerde een nieuwe managementstijl om de troepen te motiveren. 


Dat bleek aanvankelijk zijn effect niet te missen. Medewerkers die we het afgelopen jaar konden spreken, leken blij te zijn met de frisse wind die door het bedrijf waaide. De eerste resultaten werden ook stilaan merkbaar. Niet dat er meteen enorme groeicijfers van kwamen, maar de vrije val werd wel gestopt. Een goed tussentijds rapport, zou je denken. Elke reorganisatie heeft immers tijd nodig.

 

Goede versreputatie

Of wilde de manager toch te snel gaan? Zopas bleek dat de visies van CEO en aandeelhouder te ver uiteen lagen. Alois Ooms heeft zijn conclusies getrokken en zijn opvolger Stéphane De Rango krijgt een meer dan stevige opdracht. Staat de nieuwe topman voor een onmogelijke missie?


Niet alles is slecht is bij Match. De keten beschikt over redelijke tot goede locaties en heeft nog steeds een behoorlijke versreputatie, vooral inzake vlees. Het bakkerijconcept Les délices de mon moulin is top en de formule Match Food+More, in het leven geroepen om enkele van Carrefour overgenomen hypermarktlocaties in te vullen, laat mooie dingen zien, zoals een goed gestoffeerde Italiaanse afdeling, aantrekkelijke versrayons en veel aandacht voor lokale producten. Het inkoopakkoord tussen Carrefour en Provera zou de retailer in staat moeten stellen om competitieve prijzen te voeren. 


Geen eigen smoel

Maar of dat volstaat? Bovenal ontbreekt het de retailer aan een eigen 'smoel'. Welke goede redenen heeft de shopper om bij Match of Smatch te gaan winkelen en niet bij een collega? Dat is de hamvraag waarop de retailer de komende maanden een duidelijk antwoord zal moeten vinden. En daarbij rijst de vraag of binnen de groep Louis Delhaize de middelen en de wil aanwezig zijn om een geloofwaardige herpositionering te realiseren. Want ook bij de zusterbedrijven Cora en Delfood verdienen ze momenteel geen geld als slijk, laten we ons vertellen… 


De moeilijkheden beperken zich bovendien niet tot de Belgische markt. De keten kondigde in het voorjaar van 2015 al aan dat ze elf winkels zou sluiten in Frankrijk en zopas maakte Carrefour bekend dat het daarvan alvast vier winkels overneemt. Aan uitdagingen geen gebrek, dus.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top