'Appelmoeskartel' krijgt zware straffen

'Appelmoeskartel' krijgt zware straffen
Shutterstock.com

Zeven bedrijven hebben van de Franse mededingingsautoriteit boetes gekregen wegens kartelvorming en het onderling verdelen van de appelmoesmarkt. Het Nederlandse Coroos, dat het kartel opbiechtte, moet geen boete betalen.

 

90% van de markt

In totaal legde de Franse mededingingsautoriteit voor 58,3 miljoen euro boetes op aan zeven bedrijven. Het ‘appelmoeskartel’ bestond van 2010 tot 2014: in die periode maakten de betrokken bedrijven, die samen meer dan 90% van de Franse markt in handen hadden, geheime prijsafspraken en verdeelden ze klanten en volumes onder elkaar. Ze leverden onder meer appelmoes voor huismerken van diverse supermarktketens en aan cateringbedrijven in Frankrijk.

 

Ook het Nederlandse Coroos maakte deel uit van het kartel, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Omdat het bedrijf als eerste het bestaan van het kartel meldde aan de Franse autoriteit, ontsnapt het echter aan een boete. De ACM was actief betrokken bij het Franse onderzoek.

 

In een andere zaak legde ook de Europese Commissie onlangs enkele groenteconservenfabrikanten boetes op voor kartelvorming tijdens de periode van 2000 tot 2013. Toen kon Coroos de dans niet ontspringen en kreeg het bedrijf een boete opgelegd van 13,6 miljoen euro.