Appels verhinderen verkoop Australische AB InBev-tak

Appels verhinderen verkoop Australische AB InBev-tak
Shutterstock.com

De Australische mededingingsautoriteit maakt bezwaar tegen de overname van de lokale AB InBev-tak door de Japanse sectorgenoot Asahi, omdat de vrije concurrentie in gevaar zou komen.

 

Mislukte beursgang

Afgelopen zomer nam het Japanse drankenconcern Asahi de Australische brouwerijgroep Carlton & United Breweries voor tien miljard euro over over van AB InBev. De verkoop van CUB kwam er amper een week nadat AB InBev de beursgang van zijn Aziatische tak (inclusief CUB) afblies. Uiteindelijk kwam het toch tot een geslaagde beursgang van de overige activiteiten. Mogelijk komt de zomerse deal nu echter op de helling te staan, want de Australische concurrentiewaakhond (ACCC) vreest dat de vrije concurrentie zowel op de cidermarkt in het gedrang komt.

 

"De geplande overname zou de grootste twee ciderproducenten groeperen op een al heel geconcentreerde markt. De merken Somersby, Strongbow, Mercury en Bulmers, samen goed voor een marktaandeel van zo'n 66%, zouden in hetzelfde bedrijf terechtkomen. We zijn bezorgd dat de transactie tot hogere ciderprijzen kan leiden", citeert De Tijd ACCC-topman Rod Sims. Asahi vindt dat cider en bier tot dezelfde markt behoren, maar daar is de ACCC het niet mee eens: die vindt dat de appelbieren een aparte markt vormen omdat "ciderdrinkers niet per se ook bierdrinkers zijn."

 

Als de deal met Asahi wordt afgekeurd, is dat een flinke streep door de rekening van AB InBev. Sinds de overname van SABMiller gaat de bierreus gebukt onder een torenhoge schuld, dus de verkoopsom van zowat tien miljard euro zou erg welkom zijn in de boeken van de Leuvense bierreus. Op een definitieve beslissing van de ACCC is het wachten tot eind maart 2020.