Attent-formule verdwijnt over drie jaar

Attent-formule verdwijnt over drie jaar

Spar-formule Attent verdwijnt over een drietal jaar uit de Nederlandse buurten en dorpen. Een deel van de 75 winkels zou kunnen overgaan naar Spar Buurt 3.0, voor de rest wordt een oplossing gezocht.

Naar Spar Buurt 3.0

Volgens Spar is de leefbaarheid van Attent niet langer verzekerd door een dalend aantal winkels: deels door de gedwongen sluiting van enkele winkels vanwege een moeizame zoektocht naar een opvolger, maar ook zijn er ondernemers die willen overstappen naar Spar vanwege de vernieuwende formule-elementen en de online bestelmogelijkheden. Spar concentreert zich daarom, naast uitrol van stadswinkelconcept Spar City, op het verder ontwikkelen van diensten in zogenaamde krimpregio’s om de leefbaarheid te verbeteren.

 

De Attent-winkeliers kunnen in de komende tijd overwegen wat zij willen gaan doen.Kenners verwachten dan ook dat een deel van de Attent-winkels straks overgaat naar de nieuwe Spar Buurt 3.0-formule, waar klanten onder meer zelf yoghurt kunnen tappen, eieren uitkiezen en sinaasappelsap persen. Die formule biedt ook dagelijks verse broodjes uit de eigen bakkerij en bestel– en bezorgservices.

 

Spar wil de uitrol van de Spar Buurt 3.0-formule versnellen door ieder jaar 15 tot 20 winkels te openen, meldde commercieel directeur Susanne Kroon dit voorjaar tijdens het Nationale Private Labelcongres. De organisatie gaat het profiel van de stadswinkels Spar City Store kopiëren naar haar buurtwinkels.

 

Formule in buurt en dorp

Attent, die sinds 2007 deel uitmaakt van de Spar Holding, is al tientallen jaren een vertrouwd beeld voor de Nederlandse consument. De formule profileert zich met twee formules, waarbij Attent Super de supermarkt in de buurt voor de dagelijkse verse boodschappen is. De winkels vervullen in kleine dorpen en wijken een belangrijke functie. De tweede formule, Attent Super op vakantie, is gevestigd op vakantieparken en in vakantiegebieden. Attent heeft daarnaast rond 20 vestigingen die samen met stichtingen worden geëxploiteerd en werk bieden aan mensen met een verstandelijke beperking.

 

Attent breidde een jaar geleden vorig jaar - samen met Spar - de maaltijdservice Eet Smakelijk uit, waar consumenten kunnen kiezen uit 75 gerechten die ze daarna afhalen in de winkels of laten bezorgen. De formule startte ook een online service, tot in China toe: Spar onderstreept met de site haar jarenlange export naar China. De Chinese consument kan via het online kanaal producten zoals babyvoeding, koek, chocolade en zoetwaren bestellen.

 

De formule Attent werd negen jaar geleden onderdeel van Spar Holding. In oktober 2007 kregen Sligro, Sperwer en Spar toestemming om Spar en Attent samen te voegen tot Spar Holding. Daarvoor behoorde Attent tot de Sligro Food Group, net als MeerMarkt, Golff en EMTE de overige formules van Prisma Food Retail. Deze levensmiddelengroothandel behoorde tot de Prisma Food Groep in Putten die Sligro in 2001 overnam.