Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen | RetailDetail

Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen

Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen

De hypermarkten voor Auchan, de supermarkten voor Système U: dat is in een notendop de opmerkelijke deal die twee van Frankrijks grootste distributeurs gesloten hebben. Daarmee tillen ze hun samenwerking die zo'n half jaar geleden begon, naar een hoger niveau.

"Verdieping van ons partnership"

Officieel is er van een fusie geen sprake, wel van een "verdieping" van het partnership dat Auchan en Système U in september sloten. Toen beslisten beide distributeurs om gezamenlijk producten in te kopen bij de grote merkproducenten om zo zwaarder te kunnen wegen op de prijsonderhandelingen.

 

"Niemand koopt wie dan ook op, het doel is dat we alle winkels behouden", zo staat te lezen in het interne document dat de Auchan-directie volgens de vakbonden heeft rondgestuurd. Wel heeft het document het ook over "de oprichting van een nieuwe entiteit", die wordt aangestuurd door "een paritair samengesteld bestuurscomité".

 

Voorts zou Système U ook toetreden tot het kapitaal van Eurauchan, de aankoopcentrale van Auchan France, en zouden beide groepen nu ook nauwer gaan samenwerken bij de ontwikkeling van producten onder huismerk.

 

Uitwisseling van winkels

Het meest opvallende punt in het nieuwe project - dat over een periode van vijf jaar loopt - is echter dat beide distributeurs verkooppunten gaan uitwisselen. Zo komen in eerste instantie alle 'Hypermarchés U' van meer dan 5.000 m² en met een omzet van meer dan 50 miljoen euro onder Auchan-vlag.

 

Volgens de Franse collega's van Linéaires gaat het om 15 van de 67 'Hypermarchés U', al wordt niet uitgesloten dat op termijn alle hypermarkten van Système U als Auchan door het leven gaan.

 

Tegelijk veranderen de 262 supermarkten van Simply Market, een van de enseignes waaronder Auchan opereert, in 'Super U'. De eerste effecten van de nieuwe strategie zouden na de zomer al zichtbaar moeten zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".