Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen

Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen

De hypermarkten voor Auchan, de supermarkten voor Système U: dat is in een notendop de opmerkelijke deal die twee van Frankrijks grootste distributeurs gesloten hebben. Daarmee tillen ze hun samenwerking die zo'n half jaar geleden begon, naar een hoger niveau.

"Verdieping van ons partnership"

Officieel is er van een fusie geen sprake, wel van een "verdieping" van het partnership dat Auchan en Système U in september sloten. Toen beslisten beide distributeurs om gezamenlijk producten in te kopen bij de grote merkproducenten om zo zwaarder te kunnen wegen op de prijsonderhandelingen.

 

"Niemand koopt wie dan ook op, het doel is dat we alle winkels behouden", zo staat te lezen in het interne document dat de Auchan-directie volgens de vakbonden heeft rondgestuurd. Wel heeft het document het ook over "de oprichting van een nieuwe entiteit", die wordt aangestuurd door "een paritair samengesteld bestuurscomité".

 

Voorts zou Système U ook toetreden tot het kapitaal van Eurauchan, de aankoopcentrale van Auchan France, en zouden beide groepen nu ook nauwer gaan samenwerken bij de ontwikkeling van producten onder huismerk.

 

Uitwisseling van winkels

Het meest opvallende punt in het nieuwe project - dat over een periode van vijf jaar loopt - is echter dat beide distributeurs verkooppunten gaan uitwisselen. Zo komen in eerste instantie alle 'Hypermarchés U' van meer dan 5.000 m² en met een omzet van meer dan 50 miljoen euro onder Auchan-vlag.

 

Volgens de Franse collega's van Linéaires gaat het om 15 van de 67 'Hypermarchés U', al wordt niet uitgesloten dat op termijn alle hypermarkten van Système U als Auchan door het leven gaan.

 

Tegelijk veranderen de 262 supermarkten van Simply Market, een van de enseignes waaronder Auchan opereert, in 'Super U'. De eerste effecten van de nieuwe strategie zouden na de zomer al zichtbaar moeten zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Private-equitybedrijf KKR dicht bij overname margarines Unilever

15/12/2017

Unilever en het private-equitybedrijf KKR hebben een deal bereikt voor de overname van de margarinedivisie van Unilever. KKR zou ongeveer 6,8 miljard euro neertellen en de transactie moet midden volgend jaar afgerond zijn.

Filet Pur: Hallucinante waanbeelden? Eén adres!

15/12/2017

Jef Colruyt is een onverstoorbaar toonbeeld van sereniteit, en de pata negra ham is de bitcoin van de charcuterie. Slechts twee conclusies uit een alweer leerrijke FMCG-week, voor u op smaak gebracht door RetailDetail Food!

Ellis Gourmet Burger zoekt partner voor internationale expansie

15/12/2017

De Belgische hamburgerketen Ellis Gourmet Burger wil na België, Nederland en Frankrijk ook andere landen veroveren en is daarom op zoek naar een investeerder om die expansie te financieren. Mogelijk komt er een nieuwe meerderheidsaandeelhouder.

Heineken gaat Mort Subite internationaal uitrollen

15/12/2017

Heineken gaat het Belgische biermerk Mort Subite wereldwijd aan de man proberen te brengen. Dat deed het eerder ook al met Affligem en dat werd een groot succes. Mort Subite wordt beschikbaar in alle landen waar Heineken te vinden is.

RetailDetail Food #26 staat online

15/12/2017

Zijn sales reps nog welkom op de winkelvloer? Die vraag stelden we in het 26ste nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers. De antwoorden liepen uiteen.

Amazon brengt zijn huismerken naar Europa

14/12/2017

Nu Amazon Prime in steeds meer Europese landen beschikbaar is, haalt Amazon ook zijn FMCG-huismerken naar boven. De voorbije weken lanceerde het online warenhuis een aantal nieuwe producten onder private label in Europa en meer is op komst. 

Back to top