Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen | RetailDetail

Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen

Auchan en Système U gaan winkels uitwisselen

De hypermarkten voor Auchan, de supermarkten voor Système U: dat is in een notendop de opmerkelijke deal die twee van Frankrijks grootste distributeurs gesloten hebben. Daarmee tillen ze hun samenwerking die zo'n half jaar geleden begon, naar een hoger niveau.

"Verdieping van ons partnership"

Officieel is er van een fusie geen sprake, wel van een "verdieping" van het partnership dat Auchan en Système U in september sloten. Toen beslisten beide distributeurs om gezamenlijk producten in te kopen bij de grote merkproducenten om zo zwaarder te kunnen wegen op de prijsonderhandelingen.

 

"Niemand koopt wie dan ook op, het doel is dat we alle winkels behouden", zo staat te lezen in het interne document dat de Auchan-directie volgens de vakbonden heeft rondgestuurd. Wel heeft het document het ook over "de oprichting van een nieuwe entiteit", die wordt aangestuurd door "een paritair samengesteld bestuurscomité".

 

Voorts zou Système U ook toetreden tot het kapitaal van Eurauchan, de aankoopcentrale van Auchan France, en zouden beide groepen nu ook nauwer gaan samenwerken bij de ontwikkeling van producten onder huismerk.

 

Uitwisseling van winkels

Het meest opvallende punt in het nieuwe project - dat over een periode van vijf jaar loopt - is echter dat beide distributeurs verkooppunten gaan uitwisselen. Zo komen in eerste instantie alle 'Hypermarchés U' van meer dan 5.000 m² en met een omzet van meer dan 50 miljoen euro onder Auchan-vlag.

 

Volgens de Franse collega's van Linéaires gaat het om 15 van de 67 'Hypermarchés U', al wordt niet uitgesloten dat op termijn alle hypermarkten van Système U als Auchan door het leven gaan.

 

Tegelijk veranderen de 262 supermarkten van Simply Market, een van de enseignes waaronder Auchan opereert, in 'Super U'. De eerste effecten van de nieuwe strategie zouden na de zomer al zichtbaar moeten zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten. 

Carrefour en Tencent openen hightechwinkel in Shanghai

22/05/2018

In het zopas geopende winkelconcept ‘Le Marché’, het eerste resultaat van het recente partnership tussen Carrefour en Tencent, kunnen klanten betalen via gezichtsherkenning aan onbemande check-outs.

Carrefour geeft meer details over transformatieplan

22/05/2018

Gezondheid en digitalisering zijn speerpunten in de plannen van Carrefour Belgium. Binnenkort kunnen klanten e-commerce bestellingen afhalen of terugbrengen in alle Express buurtwinkels. In de hypermarkten maakt non-food plaats voor bio en horeca.

Filet Pur: Snoep maar lekker verder!

18/05/2018

Hoe Colruyt zo goedkoop kan blijven, wat Albert Heijn bekokstooft in het versrayon, waarom Delhaize glutenvrij wordt en hoe vrolijk het er bij Aldi aan toe gaat? Dat verneemt u in het pittig gekruide weekoverzicht van RetailDetail Food.