Auchan en Système U zien omzet aantrekken | RetailDetail

Auchan en Système U zien omzet aantrekken

Auchan en Système U zien omzet aantrekken

De Franse warenhuisgroepen Auchan en Système U hebben beiden hun omzet met 3% à 4% zien stijgen. Auchan had daarvoor wel een duwtje in de rug nodig uit de groeilanden en uit de expansie van zijn winkelnetwerk.

Auchan: achteruitgang in West-Europa…

Auchan boekte in eerste zes maanden van 2013 een omzet, zonder olieproducten en taksen, van 23,1 miljard euro. Dat was 3,4% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De vooruitgang komt vooral op rekening van de uitbreiding van het netwerk. Op vergelijkbare basis was er immers een terugval van de verkopen met 0,4%.


Het globale cijfer maskeert echter uiteenlopende evoluties. In Frankrijk daalde de omzet met 0,9%, in de West-Europese landen buiten Frankrijk zelfs met 2,9%. Door de economische toestand diende de warenhuisketen er meer te investeren in discountartikelen.


… gecompenseerd door Oosten en hypermarkten

Wel werd dat gecompenseerd door een forse vooruitgang in Oost- en Centraal-Europa en Azië, waar de verkopen met 14% aantrokken. Dat laatste komt grotendeels door de integratie van de overgenomen Real-supermarkten in Rusland en Oekraïne en de bijkomende openingen in die regio.


Opgedeeld volgens verkoopkanaal realiseerde Auchan het belangrijkste deel van zijn omzet in de hypermarkten. Ze waren in het eerste semester goed voor een globaal verkoopcijfer van 18,2 miljard euro. Dat was 2,8% meer dan in 2012. Daarna volgen de hypermarkten met een omzet van 3,9 miljard euro. In deze formule ging de verkoop 4,3% hoger. Het saldo komt van de commerciële centra Immochan en de internetverkopen.


Op financieel vlak hield Auchan aan het eerste semester een nettowinst van 317 miljoen euro over. Dat is 33,7% meer dan in dezelfde periode van 2012.


Système U: sterke groei in buurtwinkels

De prestatie van de distributiegroepering Système U moet voor Auchan niet onderdoen. Ze boekte tot eind juli al een omzet, zonder olieproducten, van 10,4 miljard euro. Dat is 4% meer dan in 2012. Sinds januari zitten de verkopen en het aantal klanten in de lift. In juli was er zelfs een toename van de omzet met 10%. Er werden al 350.000 nieuwe klanten aangetrokken.


De hyper- en supermarkten verkochten 3,2% beter, de nabijheidwinkels deden het zelfs 13,8% beter. “We zijn optimistisch. We zien tekenen van economische beterschap”, zei topman Serge Papin tegen het persagentschap AFP.


Eind 2013 wil Système U, dat vooral actief is in West- en Zuid-Frankrijk, een groei van de omzet met 4,5% kunnen voorleggen. Eind vorig jaar vlagde het totale verkoopcijfer af op 17,84 miljard euro. Toen bedroeg de toename tegenover het voorgaande jaar 3,3%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.