Auchan en Système U zien omzet aantrekken | RetailDetail

Auchan en Système U zien omzet aantrekken

Auchan en Système U zien omzet aantrekken

De Franse warenhuisgroepen Auchan en Système U hebben beiden hun omzet met 3% à 4% zien stijgen. Auchan had daarvoor wel een duwtje in de rug nodig uit de groeilanden en uit de expansie van zijn winkelnetwerk.

Auchan: achteruitgang in West-Europa…

Auchan boekte in eerste zes maanden van 2013 een omzet, zonder olieproducten en taksen, van 23,1 miljard euro. Dat was 3,4% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De vooruitgang komt vooral op rekening van de uitbreiding van het netwerk. Op vergelijkbare basis was er immers een terugval van de verkopen met 0,4%.


Het globale cijfer maskeert echter uiteenlopende evoluties. In Frankrijk daalde de omzet met 0,9%, in de West-Europese landen buiten Frankrijk zelfs met 2,9%. Door de economische toestand diende de warenhuisketen er meer te investeren in discountartikelen.


… gecompenseerd door Oosten en hypermarkten

Wel werd dat gecompenseerd door een forse vooruitgang in Oost- en Centraal-Europa en Azië, waar de verkopen met 14% aantrokken. Dat laatste komt grotendeels door de integratie van de overgenomen Real-supermarkten in Rusland en Oekraïne en de bijkomende openingen in die regio.


Opgedeeld volgens verkoopkanaal realiseerde Auchan het belangrijkste deel van zijn omzet in de hypermarkten. Ze waren in het eerste semester goed voor een globaal verkoopcijfer van 18,2 miljard euro. Dat was 2,8% meer dan in 2012. Daarna volgen de hypermarkten met een omzet van 3,9 miljard euro. In deze formule ging de verkoop 4,3% hoger. Het saldo komt van de commerciële centra Immochan en de internetverkopen.


Op financieel vlak hield Auchan aan het eerste semester een nettowinst van 317 miljoen euro over. Dat is 33,7% meer dan in dezelfde periode van 2012.


Système U: sterke groei in buurtwinkels

De prestatie van de distributiegroepering Système U moet voor Auchan niet onderdoen. Ze boekte tot eind juli al een omzet, zonder olieproducten, van 10,4 miljard euro. Dat is 4% meer dan in 2012. Sinds januari zitten de verkopen en het aantal klanten in de lift. In juli was er zelfs een toename van de omzet met 10%. Er werden al 350.000 nieuwe klanten aangetrokken.


De hyper- en supermarkten verkochten 3,2% beter, de nabijheidwinkels deden het zelfs 13,8% beter. “We zijn optimistisch. We zien tekenen van economische beterschap”, zei topman Serge Papin tegen het persagentschap AFP.


Eind 2013 wil Système U, dat vooral actief is in West- en Zuid-Frankrijk, een groei van de omzet met 4,5% kunnen voorleggen. Eind vorig jaar vlagde het totale verkoopcijfer af op 17,84 miljard euro. Toen bedroeg de toename tegenover het voorgaande jaar 3,3%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Europese inkoopgroep Agecore zet Nestlé onder druk

16/02/2018

De Europese inkoopgroep Agecore heeft ermee gedreigd om 160 producten van Nestlé van zijn lijst te schrappen, tenzij de Zwitsers betere voorwaarden toestaan. Onder andere Colruyt, Coop en Edeka maken deel uit van Agecore.

Kraft Heinz voldoet niet aan verwachtingen

16/02/2018

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft in het vierde kwartaal zowel op vlak van omzet als op vlak van winst niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de analisten. De winst vernegenvoudigde wel, maar dat overtuigde de analisten niet.

Sterke tweede jaarhelft stuwt Danone in 2017

16/02/2018

Danone heeft het boekjaar 2017 kunnen afsluiten met een vergelijkbare groei van 2,5%, die het vooral te danken heeft aan een sterke tweede jaarhelft. Daarin ging de vergelijkbare omzet er met 4,2% op vooruit.

Aldi Nord en Süd fuseren niet, maar gaan wel samenwerken

16/02/2018

Tot een fusie komt het momenteel nog niet, maar Aldi Nord en Aldi Süd bekijken wel de mogelijkheid om in Duitsland nauw samen te werken op vlak van inkoop en marketing. Een toekomstige fusie wordt wel ontkend.

Filet Pur: Er staat een olifant aan de kassa

16/02/2018

Hoe de Spaanse voedingsindustrie zich van haar mooiste zijde laat kennen, waarom de foodconcurrentie naar ongekende hoogten stijgt en tegen wanneer de job van kassamedewerker verdwijnt? Dat vertelt het ongezouten weekoverzicht van RetailDetail Food!

Aldi richt de blik op Italië

16/02/2018

Aldi is klaar om vanaf volgende maand ook de Italiaanse markt te veroveren: dan opent het in een klap tien nieuwe winkels in het Zuid-Europese land. Het bouwde ook een eerste distributiecentrum nabij Verona.

Back to top