Auchan ook weg uit Vietnam

De Franse retailgroep Auchan verkoopt zijn 18 supermarkten in Vietnam
Foto: Grand Warszawski / Shutterstock.com

Na het vertrek uit Italië gisteren trekt hypermarktgroep Auchan ook weg uit Vietnam. De Franse retailer verkoopt er zijn achttien vestigingen als onderdeel van een grootschalige herstructurering om het miljardenverlies te dichten.

 

Nooit het goede model gevonden

Al in maart liet Auchan-topman Edgard Bonte weten dat de Franse distributiegroep in grote moeilijkheden zat in Italië en Vietnam. Deze week maakt hij dan ook de afstoting van beide markten bekend. Quasi alle Italiaanse activiteiten worden verkocht aan sectorgenoot Conad, terwijl ook de winkels in Vietnam in de etalage zijn gezet.

 

Auchan is pas sinds 2015 aanwezig in Vietnam en was er nog de enige Westerse supermarktketen, sinds Franse rivaal Casino zich in 2016 uit het land terugtrok. "We hebben nooit het geschikte economische model gevonden voor de Vietnamese markt", verklaart Bonte nu intern, aldus Le Monde.

 

Al geïnteresseerde kopers 

In oktober vorig jaar klonk het nochtans nog dat de retailer er in de volgende vier jaar bijna 300 nieuwe vestigingen wilde openen. Vandaag heeft de Franse groep toch amper achttien winkels in het land, goed voor een omzet van zo’n 45 miljoen euro in 2018. Er zouden zich al geïnteresseerde kopers hebben aangemeld, aldus een woordvoerder tegenover Reuters.

 

Auchan is bezig met een fikse herstructurering om uit de rode cijfers te geraken. Eerder verkocht de Noord-Franse groep ook al 21 hypermarkten op de thuismarkt en er ligt een strikt besparingsplan op tafel voor de rest van 2019. Vorig boekjaar sloot de retailer af met een nettoverlies van 997 miljoen euro.