Auchan trekt zich volledig terug uit Azië

Shutterstock.com

De Franse retailgroep Auchan verkoopt zijn aandeel in het Taiwanese RT Mart aan de lokale marktleider. Hiermee trekt de groep zich volledig terug uit Azië, één jaar na de verkoop van zijn Chinese activiteiten.

 

Exit uit Azië afgerond

Auchan Retail verkoopt zijn belang van 64,83% in de Taiwanese retailer RT Mart aan de lokale supermarktgroep PX-Mart. Ook de Ruentex-groep doet afstand van haar belang in RT Mart, waardoor dat na afloop van de transactie voor 95,97% in handen komt van PX-Mart.

 

De verkoop maakt deel uit van het plan om niet-strategische activa af te stoten en bevestigt de geografische heroriëntering van Auchan Retail. In oktober vorig jaar had de Franse retailgroep reeds haar Chinese divisie Sun Art verkocht aan Alibaba voor drie miljard euro. Met de verkoop van de Taiwanese activiteiten is de exit uit Azië nu compleet.

 

RT-Mart exploiteert drie winkeltypes in Taiwan: hypermarkten, gemakswinkels en een hybride concept van een voedingswinkel gecombineerd met een multi-restaurantgedeelte. Het bedrijf telt 4.200 werknemers en realiseerde in 2020 een omzet van omgerekend 800 miljoen euro.

 

De nieuwe eigenaar, PX Mart, werd opgericht in 1998 en is de grootste supermarktketen in Taiwan. De groep, die wordt gecontroleerd door de familie Ming-Hsiung Lin, telt meer dan duizend winkels en draait een omzet van 3,7 miljard euro.