Auchan zet 21 winkelsites in de etalage

Shutterstock

De groep Auchan beleeft moeilijke tijden. De Franse distributiereus moest begin maart nog een verlies van meer dan 1,1 miljard euro opbiechten en start nu met een grote reorganisatie.

 

700 à 800 medewerkers in onzekerheid

Na Carrefour en Casino kondigt nu een derde Franse distributiereus, Auchan, een grote reorganisatie aan. De groep, die begin maart een jaarverlies van meer dan 1,1 miljard euro bekendmaakte (op een jaaromzet van zo’n 40 miljard euro), startte toen een rentabiliteitsoefening op voor zijn 637 winkels en commerciële sites in Frankrijk. Een eerste resultaat daarvan is een lijst met 21 sites die verlieslatend zijn en waarvan de groep de verliezen niet langer kan of wil compenseren. Daarbij 13 supermarkten, vier Chronodrive-afhaalpunten, twee winkelcentra en een hypermarkt. De bewuste winkelsites tellen zo’n 700 à 800 medewerkers.

 

Volgens retailspecialisten lag de focus van de Franse distributeurs te lang op het zo snel mogelijk laten groeien van het aantal vierkante meter verkoopoppervlakte. Een liedje dat maar kan blijven duren zolang de taart groter wordt. Maar nu de uitgaven in de Franse super- en hypermarkten niet langer stijgen, stoot dit model op zijn limieten. “Auchan was een van de spelers die het langst in de ontkenningsfase is blijven zitten, maar heeft nu geen keuze meer”, zegt retailspecialst Olivier Dauvers in de krant La Croix.

 

Meer buurtwinkels en zelfstandigen nodig

Dat Auchan niet tijdig het geweer van schouder heeft veranderd, blijkt uit de winkelportefeuille van de groep in zijn thuisland (nog altijd goed voor 35 procent van de omzet): de groep haalt nog altijd 80 procent van zijn omzet uit zijn hypermarkten. In dat segment kan Auchan nog amper op tegen het prijzenoffensief van grote concurrent Leclerc en de opkomst van onlinegiganten als Amazon. En de acties van de ‘gele hesjes’, die om de haverklap de toegang tot de grote winkelcentra blokkeren, hebben er de zaken alleen maar moeilijker op gemaakt: alleen al in november en december verloor Auchan 140 miljoen euro omzet.

 

“De winkelportefeuille van Auchan is niet meer aangepast aan de tijd”, zegt de retailspecialist. Zo telt Auchan amper 350 kleinere buurtwinkels, een segment dat wel nog de wind in de zeilen heeft en bovendien grotere winstmarges genereert. Ter vergelijking: Intermarché heeft er intussen al 1.600. Daarnaast heeft Auchan, net als Carrefour trouwens, veel meer geïntegreerde winkels, terwijl groepen als Intermarché, Leclerc en Système U veel meer met zelfstandigen werken. En zelfstandigen reageren doorgaans sneller op wijzigende marktomstandigheden.

 

Topman Edgar Bonte, die sinds oktober het roer in handen heeft, blijft naar eigen zeggen geloven in de hypermarktformule, op voorwaarde dat die zich heruitvindt: meer focus op beleving (horeca, food corners e.d.) en meer shop-in-shops in samenwerking met de andere winkelketens van moedergroep Mulliez Holding, waaronder Decathlon, Leroy Merlin of Kiabi.