Bank weigert superette krediet omdat Colruyt “misschien” komt…

Bank weigert superette krediet omdat Colruyt “misschien” komt…

Na bijna 45 jaar heeft Superette Meerts in het Brusselse Itterbeek het faillissement aangevraagd. De bank wilde geen krediet ter beschikking stellen, zo vertelt uitbater Leon Meerts in Het Nieuwsblad. Kan gebeuren, al is de reden voor de weigering op zijn zachtst gezegd vreemd: “De bank wilde wachten tot er duidelijkheid was over de bouw van een Colruyt aan de overkant. Als die er zou komen, vond de bank dat het risico te groot was om een krediet te verlenen.” Alleen sleept dat dossier al twee jaar aan…

Geen geld voor dringende investeringen

Het verhaal zal menige uitbater van een superette vertrouwd in de oren klinken. “Het was een moeilijke beslissing”, zegt Leon Meerts. “Maar we konden niet anders. De schulden stapelden zich op, we verkochten steeds minder. En de grote boodschappen deden de mensen hier niet meer. We wisten zelf wel dat er dringend investeringen nodig waren om de winkel te vernieuwen. Eén voorbeeld was onze diepvriezer. Dat toestel vrat energie en was dus heel duur. We wilden een compleet nieuwe diepvriezer installeren, maar we konden er geen geld voor lenen. Dus bleef dat ding hier maar volop draaien en energie verslinden.”

Actiecomité tegen Colruyt

Het verhaal is des te schrijnender omdat het nog lang niet duidelijk is of de nieuwe Colruyt er echt zal komen of niet. “Ik had veel liever gehad dat de knoop al doorgehakt was”, zucht Leon Meerts. “Nu zijn we twee jaar lang tussen hoop en wanhoop geslingerd. Zo konden wij natuurlijk niet verder. Er is een actiecomité dat de bouw van de supermarkt wil tegenhouden en ik hoop voor hen dat het lukt, maar ik vrees ervoor. Colruyt heeft zelf ook al advocaten ingeschakeld en dat voorspelt weinig goeds. Dat betekent dat het hun menens is.”
De superette heeft in elk geval definitief de deuren gesloten.

 

Na bijna 45 jaar heeft Superette Meerts in het Brusselse Itterbeek het faillissement aangevraagd. De bank wilde geen krediet ter beschikking stellen, zo vertelt uitbater Leon Meerts in Het Nieuwsblad. Kan gebeuren, al is de reden voor de weigering op zijn zachtst gezegd vreemd: “De bank wilde wachten tot er duidelijkheid was over de bouw van een Colruyt aan de overkant. Als die er zou komen, vond de bank dat het risico te groot was om een krediet te verlenen.” Alleen sleept dat dossier al twee jaar aan…

Geen geld voor dringende investeringen

Het verhaal zal menige uitbater van een superette vertrouwd in de oren klinken. “Het was een moeilijke beslissing”, zegt Leon Meerts. “Maar we konden niet anders. De schulden stapelden zich op, we verkochten steeds minder. En de grote boodschappen deden de mensen hier niet meer. We wisten zelf wel dat er dringend investeringen nodig waren om de winkel te vernieuwen. Eén voorbeeld was onze diepvriezer. Dat toestel vrat energie en was dus heel duur. We wilden een compleet nieuwe diepvriezer installeren, maar we konden er geen geld voor lenen. Dus bleef dat ding hier maar volop draaien en energie verslinden.”

Actiecomité tegen Colruyt

Het verhaal is des te schrijnender omdat het nog lang niet duidelijk is of de nieuwe Colruyt er echt zal komen of niet. “Ik had veel liever gehad dat de knoop al doorgehakt was”, zucht Leon Meerts. “Nu zijn we twee jaar lang tussen hoop en wanhoop geslingerd. Zo konden wij natuurlijk niet verder. Er is een actiecomité dat de bouw van de supermarkt wil tegenhouden en ik hoop voor hen dat het lukt, maar ik vrees ervoor. Colruyt heeft zelf ook al advocaten ingeschakeld en dat voorspelt weinig goeds. Dat betekent dat het hun menens is.”
De superette heeft in elk geval definitief de deuren gesloten.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top