Banken gunnen Greenyard 15 maanden voor transformatieplan

Banken gunnen Greenyard 15 maanden voor transformatieplan
Shutterstock.com

Greenyard krijgt van de banken vijftien maanden de tijd om zijn transformatieplan uit te voeren. Het plan moet de schulden van het groente- en fruitbedrijf gevoelig afbouwen.

 

Herstructureringsplan

Vorige maand kondigde Greenyard een drieledig plan aan, dat mogelijk 422 banen gaat kosten. Het bedrijf zet onder meer de conservendivisie in de etalage en werkt ook aan een kapitaalverhoging.

 

Met de reorganisatie wil de groenten- en fruitleverancier zijn hoge schuldgraad, die vijf tot zes keer de brutobedrijfswinst bedraagt, verlagen naar schuldratio drie. De banken geven nu vijftien maanden de tijd om dat doel te bereiken, schrijft De Tijd. Bedrijven in moeilijkheden krijgen doorgaans minder speelruimte.

 

Negatieve spiraal

Greenyard zit al een jaar in een negatieve spiraal. De supermarkten eisten lagere prijzen in Duitsland en België. Daarnaast viel de oogst vorige zomer fel tegen. Tot overmaat van ramp kreeg de groente- en fruitverwerker af te rekenen met een listeriabesmetting in een Hongaarse fabriek.

 

Greenyard verkoopt verse groenten en fruit, diepvries- en conservengroenten aan retailers in 27 landen. In 2017 boekte het bedrijf een omzet van 4,2 miljard euro. In februari stuurde het bedrijf een forse winstwaarschuwing uit.