BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme

BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme
Shutterstock

De vakbond BBTK heeft bij de hoofdzetel van Lidl in Merelbeke geprotesteerd tegen de verslechterende arbeidsvoorwaarden bij de keten. Na overleg kwamen enkele maatregelen naar buiten die dat moeten tegengaan.

"Uurroosters worden niet nageleefd"

“Er vinden tijdelijke mutaties plaats en de regels voor de vliegende ploeg worden niet nageleefd. Werknemers hebben regelmatig problemen met hun loon of hun werkingskosten”, klaagt BBTK. Daarnaast zouden er ook mystery shoppers worden ingezet als drukkingsmiddel en worden uurroosters en pauzes vaak niet gerespecteerd.

 

De vakbond zegt dat ook de veiligheid steeds meer naar de achtergrond wordt geduwd: “In sommige vestigingen worden nooduitgangen belemmerd door stockage. Ook gebeurt het dikwijls dat mensen ‘s ochtends vroeg alleen aan de slag gaan in de winkel, terwijl ze officieel met twee of drie moeten zijn. Dat is gevaarlijk voor hold-ups”, zegt federaal BBTK-secretaris Jan De Weghe.  Bij het aankaarten van de problemen wijzen de regiodirecteurs en de algemene directie vooral naar elkaar, waardoor er geen sprake is van vooruitgang, meent de BBTK.

 

De directie heeft vandaag een overleg gehad met de vakbonden. Bij dat overleg werden al een aantal maatregelen op korte termijn naar voor geschoven. Zo komt er een uitbreiding van de ‘vliegende ploeg’, die kan inspringen bij winkels waar een tekort aan personeel is. In overleg met de lokale vakbonden zullen er ook bijkomende uren of mensen voorzien worden in filialen waar dat nodig. Op lange termijn moet er dan weer een duidelijke communicatielijn komen tussen de nationale en de regionale directie.