BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme | RetailDetail

BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme

BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme

De vakbond BBTK heeft bij de hoofdzetel van Lidl in Merelbeke geprotesteerd tegen de verslechterende arbeidsvoorwaarden bij de keten. Na overleg kwamen enkele maatregelen naar buiten die dat moeten tegengaan.

"Uurroosters worden niet nageleefd"

“Er vinden tijdelijke mutaties plaats en de regels voor de vliegende ploeg worden niet nageleefd. Werknemers hebben regelmatig problemen met hun loon of hun werkingskosten”, klaagt BBTK. Daarnaast zouden er ook mystery shoppers worden ingezet als drukkingsmiddel en worden uurroosters en pauzes vaak niet gerespecteerd.

 

De vakbond zegt dat ook de veiligheid steeds meer naar de achtergrond wordt geduwd: “In sommige vestigingen worden nooduitgangen belemmerd door stockage. Ook gebeurt het dikwijls dat mensen ‘s ochtends vroeg alleen aan de slag gaan in de winkel, terwijl ze officieel met twee of drie moeten zijn. Dat is gevaarlijk voor hold-ups”, zegt federaal BBTK-secretaris Jan De Weghe.  Bij het aankaarten van de problemen wijzen de regiodirecteurs en de algemene directie vooral naar elkaar, waardoor er geen sprake is van vooruitgang, meent de BBTK.

 

De directie heeft vandaag een overleg gehad met de vakbonden. Bij dat overleg werden al een aantal maatregelen op korte termijn naar voor geschoven. Zo komt er een uitbreiding van de ‘vliegende ploeg’, die kan inspringen bij winkels waar een tekort aan personeel is. In overleg met de lokale vakbonden zullen er ook bijkomende uren of mensen voorzien worden in filialen waar dat nodig. Op lange termijn moet er dan weer een duidelijke communicatielijn komen tussen de nationale en de regionale directie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.