BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme | RetailDetail

BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme

BBTK en Lidl overleggen over 'moordend' werkritme

De vakbond BBTK heeft bij de hoofdzetel van Lidl in Merelbeke geprotesteerd tegen de verslechterende arbeidsvoorwaarden bij de keten. Na overleg kwamen enkele maatregelen naar buiten die dat moeten tegengaan.

"Uurroosters worden niet nageleefd"

“Er vinden tijdelijke mutaties plaats en de regels voor de vliegende ploeg worden niet nageleefd. Werknemers hebben regelmatig problemen met hun loon of hun werkingskosten”, klaagt BBTK. Daarnaast zouden er ook mystery shoppers worden ingezet als drukkingsmiddel en worden uurroosters en pauzes vaak niet gerespecteerd.

 

De vakbond zegt dat ook de veiligheid steeds meer naar de achtergrond wordt geduwd: “In sommige vestigingen worden nooduitgangen belemmerd door stockage. Ook gebeurt het dikwijls dat mensen ‘s ochtends vroeg alleen aan de slag gaan in de winkel, terwijl ze officieel met twee of drie moeten zijn. Dat is gevaarlijk voor hold-ups”, zegt federaal BBTK-secretaris Jan De Weghe.  Bij het aankaarten van de problemen wijzen de regiodirecteurs en de algemene directie vooral naar elkaar, waardoor er geen sprake is van vooruitgang, meent de BBTK.

 

De directie heeft vandaag een overleg gehad met de vakbonden. Bij dat overleg werden al een aantal maatregelen op korte termijn naar voor geschoven. Zo komt er een uitbreiding van de ‘vliegende ploeg’, die kan inspringen bij winkels waar een tekort aan personeel is. In overleg met de lokale vakbonden zullen er ook bijkomende uren of mensen voorzien worden in filialen waar dat nodig. Op lange termijn moet er dan weer een duidelijke communicatielijn komen tussen de nationale en de regionale directie.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".