Becel komt (een beetje) in Belgische handen

Becel komt (een beetje) in Belgische handen
Shutterstock

Ook de Belgische Frère-familie krijgt nu een vinger in de pap bij Flora Food Group (FFG), de margarinedivisie die Unilever verkoopt aan het Amerikaanse KKR. De GBL-holding injecteert een kwart miljard euro en verwerft zo een aandeel van 3,7%.

 

Kwart miljard euro

Eind vorig jaar bracht het Amerikaanse KKR een bindend bod van 6,8 miljard euro uit op Flora Food Group, de maker van onder meer Becel en ProActiv. Een deel van dat overnamebedrag wordt nu opgehoest door de GBL-holding van de families Frère en Desmarais, zo schrijft De Tijd: via zijn durfkapitaaltak Sienna Capital investeert de Belgische holding 250 miljoen euro in FFG. Daarmee komt de margarineproducent voor een klein deel (zo’n 3,7%) in Belgische handen.

 

Hoofdaandeelhouder blijft de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, die in december vorig jaar een bindende overnamedeal tekende met Unilever, dat al langer op zoek was naar een overnemer voor zijn slabakkende margarinedivisie. Of KKR en nu ook GBL return zullen zien op hun investering, valt nog af te wachten: margarine moet het steeds meer afleggen tegen echte boter, dat de voorbije jaren zijn imago wist op te krikken bij de consument.

 

GBL laat zich alvast niet afschrikken: geruggesteund door het succes van zijn investeringskeuzes het voorbije jaar ziet de Belgische holding duidelijk nog brood in het margarineverhaal. Het investeringsbedrijf, dat zijn intrinsieke waarde vorig jaar zag stijgen met 11%, kreeg dinsdag in elk geval het volle vertrouwen van zijn aandeelhouders.