Belcampi lanceert eerste Belgische pasta

Belcampi lanceert eerste Belgische pasta

Belcampi zorgt voor een primeur: voor het eerst is er echte Belgische pasta geproduceerd, met in België geteelde durumtarwe. Dat is het resultaat van een proefproject dat drie jaar geleden begon, op initiatief van Wim Heylen van de Heylen Group.

 

Harde tarwe

In samenwerking met agro-wetenschappers van de Thomas More Hogeschool en RV-Food startte Heylen in 2016 met een proefproject in de Kempen om harde tarwe te telen voor de productie van pasta. Uit een test bleek dat die streek van België daarvoor het meest potentieel had: zachte zand-leemgronden die de warmte lange tijd vasthouden én met een grote waterdoorlatendheid.

 

Het project was succesvol en leidde tot pasta die vanaf juni onder de merknaam Belcampi te vinden zal zijn in diverse supermarkten. Het assortiment omvat momenteel spaghetti, penne, linguini en fusilli in droogverpakking. 'Belcampi' is een verwijzing naar de proefvelden in de Belgische Kempen.

 

"Met de harde durumtarwe die momenteel in ons land wordt gecultiveerd, worden nu pastaproducten geproduceerd die de vergelijking met de zuiderse pasta's in alle opzichten kunnen doorstaan en hen op meerdere punten zelfs overtreffen", klinkt het in een persbericht. Volgens de initiatiefnemers biedt de teelt van harde tarwe mogelijkheden voor de Belgische landbouw: "De boeren krijgen het financieel beter, aangezien de vergoeding welke ze krijgen voor deze harde tarwe beduidend hoger is dan welke ze krijgen voor de traditionele in België geteelde landbouwgewassen."