Belgisch kweekvlees schopt het tot Israël

Foto: Shutterstock

Peace of Meat, een Belgische ontwikkelaar van kweekvlees, is voor 15 miljoen euro gekocht door het Israëlische bedrijf Meat-Tech 3D. De piepjonge start-up bestaat pas sinds 2019 en specialiseert zich in dierlijk vet zonder dierenleed.

 

Foie gras zonder eenden

Peace of Meat komt amper twee jaar na zijn oprichting in Israëlische handen: Meat-Tech 3D koopt de Belgische start-up voor 15 miljoen euro, zo bericht De Tijd. De overname gebeurt gedeeltelijk in cash en gedeeltelijk in aandelen. Meat-Tech 3D is een specialist in het 3D-printen van vleesvervangers, plantaardige producten dus, maar zou het interessant vinden om die aan te vullen met het ‘kweekvet’ van Peace of Meat. Meat-Tech 3D hoopt al in 2022 zo’n gecombineerd product te kunnen lanceren.


De specialiteit van Peace of Meat is namelijk het kweken van vet afkomstig van eenden en kippen, zonder de dieren te hoeven slachten. Met behulp van stamcellen slagen de oprichters erin de dierlijke vetten te produceren in bioreactoren. Het gaat dus om laboratoriumvlees of kweekvlees, vergelijkbaar met dat van Mosa Meat, de Nederlandse start-up die de eerst ‘echte’ maar koeloze hamburger wist te kweken. Singapore is het eerste en tot nu toe enige land dat de commerciële productie en consumptie van kweekvlees toelaat.


Oorspronkelijk wilde het Belgische bedrijf onder andere een gekweekt alternatief voor foie gras ontwikkelen, bekend voor het weinig diervriendelijke dwangvoederen van eenden en ganzen. De benodigde hoogtechnologische research werd deels gefinancierd met 3,6 miljoen euro aan subsidies van de Vlaamse overheid en investeringen van verschillende Duitse financierders. Het in Tel Aviv beursgenoteerde Meat-Tech 3D is ongeveer 70 miljoen euro waard.