Belgische Albert Heijn krijgt goed rapport van… GAIA

Belgische Albert Heijn krijgt goed rapport van… GAIA

Dierenrechtenorganisatie GAIA was er als de kippen bij om de opening van de eerste Albert Heijn in ons land te verwelkomen. “Albert Heijn heeft ons verzekerd dat het zijn progressieve dierenwelzijnsbeleid – een beleid dat de groep reeds in Nederland toepast –, zal doortrekken naar zijn Belgische winkels. En dat is goed nieuws voor de Vlaamse consument die zich bekommert om het welzijn van dieren”, aldus Ann De Greef, directeur van GAIA.

Dierenwelzijn

Waar de Nederlanders dat aan verdiend hebben? “Bij Albert Heijn komt er geen foie gras in de rekken, nu niet en ook niet in de toekomst. Albert Heijn is daarmee het eerste warenhuis in ons land dat omwille van het dierenwelzijn geen vervette ganzen- en eendenlever verkoopt. Albert Heijn verkoopt bovendien enkel vlees van ongecastreerde varkens. Alle dieren worden ook voor de slacht verdoofd, zelfs het vlees dat als halal gecertificeerd is. Voorts is in de eerste vestiging hetzelfde, uitgebreide gamma vegetarische voedingswaren beschikbaar als in Nederland. En tot slot verkoopt de warenhuisketen enkel verse scharreleieren, ‘vrije uitloop’-eieren en biologische eieren,” klinkt het bij GAIA.

Alles kan beter

“Met zijn dierenwelzijnsbeleid, waarmee de keten bijdraagt tot de bewustwording inzake diervriendelijke consumptie, kan een warenhuisketen als Albert Heijn écht het verschil maken voor een beter dierenleven”, gaat Ann De Greef voort.


Maar dat wil nog niet zeggen dat alles perfect is, merkt GAIA op. “De meeste eigen merkproducten bevatten dan wel geen kooieieren, de producten waarin minder dan 5% eieren verwerkt is, nog wel.” Dat moet 0% worden, vindt GAIA, dat Albert Heijn meteen oproept om voor alle eigen merkproducten waarin eieren verwerkt zijn volledig om te schakelen naar scharrel- of ‘vrije uitloop’-eieren.


GAIA hoopt ook dat het progressieve beleid van Albert Heijn op het vlak van dierenwelzijn een positieve impact zal hebben op beleid van de andere ketens in ons land.

 


- Karin Bosteels

Dierenrechtenorganisatie GAIA was er als de kippen bij om de opening van de eerste Albert Heijn in ons land te verwelkomen. “Albert Heijn heeft ons verzekerd dat het zijn progressieve dierenwelzijnsbeleid – een beleid dat de groep reeds in Nederland toepast –, zal doortrekken naar zijn Belgische winkels. En dat is goed nieuws voor de Vlaamse consument die zich bekommert om het welzijn van dieren”, aldus Ann De Greef, directeur van GAIA.

Dierenwelzijn

Waar de Nederlanders dat aan verdiend hebben? “Bij Albert Heijn komt er geen foie gras in de rekken, nu niet en ook niet in de toekomst. Albert Heijn is daarmee het eerste warenhuis in ons land dat omwille van het dierenwelzijn geen vervette ganzen- en eendenlever verkoopt. Albert Heijn verkoopt bovendien enkel vlees van ongecastreerde varkens. Alle dieren worden ook voor de slacht verdoofd, zelfs het vlees dat als halal gecertificeerd is. Voorts is in de eerste vestiging hetzelfde, uitgebreide gamma vegetarische voedingswaren beschikbaar als in Nederland. En tot slot verkoopt de warenhuisketen enkel verse scharreleieren, ‘vrije uitloop’-eieren en biologische eieren,” klinkt het bij GAIA.

Alles kan beter

“Met zijn dierenwelzijnsbeleid, waarmee de keten bijdraagt tot de bewustwording inzake diervriendelijke consumptie, kan een warenhuisketen als Albert Heijn écht het verschil maken voor een beter dierenleven”, gaat Ann De Greef voort.


Maar dat wil nog niet zeggen dat alles perfect is, merkt GAIA op. “De meeste eigen merkproducten bevatten dan wel geen kooieieren, de producten waarin minder dan 5% eieren verwerkt is, nog wel.” Dat moet 0% worden, vindt GAIA, dat Albert Heijn meteen oproept om voor alle eigen merkproducten waarin eieren verwerkt zijn volledig om te schakelen naar scharrel- of ‘vrije uitloop’-eieren.


GAIA hoopt ook dat het progressieve beleid van Albert Heijn op het vlak van dierenwelzijn een positieve impact zal hebben op beleid van de andere ketens in ons land.

 


- Karin Bosteels

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Filet Pur: Gratis is het nieuwe duur

22/09/2017

Wat een week! De ene na de andere retailer wordt onder curatele geplaatst, en een omgekeerde driehoek zet de foodsector op zijn kop. Klinkt mysterieus? Lees dan gauw het FMCG-overzicht van RetailDetail Food.

Spar Good Food verbindt retail met horeca

22/09/2017

Beleving is essentieel voor het succes van de buurtwinkel. Spar Lambrechts bedacht daarom het onderscheidende concept Spar Good Food, dat een bruggetje legt richting buitenhuisconsumptie.

RetailDetail Food #22 staat online

22/09/2017

In het nieuwe nummer van RetailDetail Food maken we een stand van zaken op met enkele franchiseformules. Waar zijn ze momenteel mee bezig, bij Spar Colruyt Group, Lambrechts, Delhaize, Carrefour en Alvo?  

Passendale. Proef de traditie van bij ons.

22/09/2017

(publireportage) Passendale, een Belgische kaas, traditioneel bereid volgens een origineel recept. Elke Passendale bol wordt met de nodige zorg en vakkundigheid vervaardigd onder het wakend oog van onze kaasmeesters. 

Breaking: François-Melchior de Polignac weg bij Carrefour Belgium

22/09/2017

De redactie verneemt dat de CEO van Carrefour Belgium het bedrijf verlaat. Guillaume de Colonges, zopas benoemd tot directeur exécutif Europe du Nord et de l’Est, zal rechtstreeks de directie van Carrefour Belgium op zich nemen. 

Louis Delhaize lanceert huismerk ‘Louis’

22/09/2017

In het groeiende segment van buurtwinkels en petrolshops zet Delfood meer dan ooit in op differentiatie. Het nieuwe huismerk Louis wil een merk op mensenmaat zijn, met een uitgesproken Belgisch karakter. 

Back to top