Belgische boeren telen nu ook soja | RetailDetail

Belgische boeren telen nu ook soja

Belgische boeren telen nu ook soja
Shutterstock

Na een testfase van maar liefst vier jaar zijn er nu ook in België boeren die soja commercieel kunnen telen. Dit jaar zullen vijf boeren aan de slag gaan met het gewas, dat steeds meer gebruikt wordt in de voedingsindustrie.

Subtropische plant

“De resultaten van de testen zijn beter dan verwacht”, zegt landbouwminister Joke Schauvliege. “Het ogenblik om soja als nieuwe teelt in Vlaanderen uit te rollen, is aangebroken.” De vijf boeren die dit jaar al aan de slag gaan met soja, zullen honderd ton soja produceren. Volgend jaar moet die hoeveelheid al verdubbeld worden.

 

Zadenverwerker AVEVE, het ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek) en voedingsproducent Alpro sloegen enkele jaren geleden de handen in elkaar om uit te zoeken welke gewassen hier het beste groeien. Soja is immers een subtropische plant die in principe veel zon nodig heeft, maar toch blijkt het nu dus mogelijk om het gewas in België te telen.

 

Alpro wil zijn productie minder milieubelastend maken door soja uit eigen land te gebruiken: vandaag haalt het 50% van zijn soja uit andere Europese landen, maar de rest moet het laten invoeren uit landen als Canada.

 

Volgens Dieter Peeters van AVEVE is het ook voor de Belgische landbouwer een meevaller dat soja nu hier kan geteeld worden. “Het is een interessant gewas met zowel een financieel rendement als een meerwaarde voor de bodemkwaliteit.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Delhaize krijgt saladebars van Foodmaker

19/06/2018

In de Delhaize-supermarkt van de Antwerpse Stadsfeestzaal is voortaan een saladbar van Foodmaker te vinden. De gezonde fastfoodketen zal daarnaast ook andere eilanden in Delhaizes krijgen: er liggen al een vijftal projecten vast.

Melkmerk Joyvalle gaat op in Campina

19/06/2018

Zuivelproducent FrieslandCampina wil de focus voortaan op één sterk melkmerk leggen: Joyvalle wordt geïntegreerd onder de Campina-paraplu.