Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden | RetailDetail

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden

Belgische noedelshops Umamido trekken naar buurlanden
Foto: Umamido

De Belgische keten van noedelrestaurants Umamido trekt volgend jaar naar het buitenland en opent ook nieuwe vestigingen in ons land. Umamido serveert ramen, een Japans geïnspireerde noedelsoep. 

 

Wordt ramen de nieuwe sushi?

Umamido-eigenaar Guy Quirynen heeft zijn zinnen gezet op de buurlanden: hij wil restaurants openen in Amsterdam, Londen, Parijs en Rijsel. Vandaag heeft de formule al buitenlandse vestigingen in Bulgarije en Zwitserland, maar er is nog heel wat groeipotentieel, meent Quirynen.

 

Ook in eigen land zijn er veel groeimogelijkheden, zegt de ondernemer aan De Tijd: “Ramen kan bij ons even populair worden als spaghetti bolognaise of sushi. Vandaag hebben we drie restaurants in Brussel en twee in Antwerpen. Dit jaar moet er nog een Brusselse en een Leuvense zaak bijkomen. Nadien wil ik ook een restaurant openen in Gent en nog eentje in Brussel.”

 

Witte kassa dwingt tot schaalvergroting

De professionalisering van de restaurantsector in met name snelgroeiende ketenformules komt door de verplichte witte kassa, meent De Tijd. Door het geregistreerde kassasysteem moeten horecaondernemers hun kosten verminderen, zeker ten opzichte van vroeger toen in de sector veel in het zwart werd gedaan. Om die kosten te beperken, vergroten restaurantformules hun schaal om te kunnen centraliseren en schaalvoordelen kunnen genieten. Zo werkt Umamido met een centrale keuken waar basisbereidingen voor alle restaurants worden voorbereid.

 

“Je kunt geen restaurant meer runnen door alleen een goede kok te zijn”, aldus Quirynen. “Je moet een ondernemer zijn. De klassieke brasserie komt onder druk te staan. Veel zaken hebben een te uitgebreide kaart, waardoor ze veel overschot moeten weggooien, en ze hebben ook te veel personeel.”

 


Eerst formule op punt zetten 

Voor de buitenlandse expansie hoopt Umamido externe investeerders aan te trekken, al beseft Quirynen dat de formule eerst helemaal op punt moet staan: “Willen ik en mijn team de expansie zelf doen en zijn we enkel op zoek naar cash? Of willen we werken met franchisenemers? Kan een investeerder uit de sector interessant zijn? Op die vragen moeten we het antwoord weten voor we verder gaan.”

 

Umamido realiseerde in 2017 een omzet van 3,5 miljoen euro, waarvan 15 à 20 procent zich vertaalde in winst.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Coolblue haalt 311 miljoen euro Belgische omzet

15/06/2018

De Nederlandse elektronicaretailer Coolblue realiseerde vorig jaar in België een recordomzet van 311 miljoen euro. Het bedrijf maakt ook bekend nieuwe, lokale depots te openen voor de uitrol van witgoed in Wallonië. 

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.