Belgische prei en witloof op weg naar Indonesië

Belgische prei en witloof op weg naar Indonesië

Belgische telers hebben toestemming gekregen om prei en witloof te exporteren naar Indonesië. Daar gaan ze proberen om de producten aan de man te brengen bij de vele westerse toeristen in het land.

Toegang tot haven van Jakarta

"We gaan niet de doorsnee Indonesiërs witloof leren eten, maar mikken wel op de hoogstaande restaurants, hotels en resorts. Er komen 11 miljoen toeristen naar dit land, voornamelijk westerlingen", legt Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties uit. Momenteel wordt in de Indonesische horeca voornamelijk witloof van Australische origine gebruikt.

 

Tot nu toe exporteert België enkel appelen en peren naar Indonesië, maar Appeltans wil dat in de toekomst nog verder uitbreiden. Belangrijk daarbij is dat er toegang wordt verkregen tot de grootste haven van Jakarta, want momenteel gaan de producten nog aan land via een haven op 800 kilometer van de Indonesische hoofdstad.

 

Appeltans hoopt dat de ministers die deelnemen aan de economische missie in Indonesië de komende dagen voldoende druk zullen kunnen uitvoeren om dat te bewerkstelligen.