Belgische tak diepvriesketen Picard nog altijd in het rood

Shutterstock

De Belgische tak van de Franse diepvriesketen Picard is er nog altijd niet in geslaagd zwarte cijfers te schrijven. Via een nieuwe kapitaalverhoging is de opgestapelde schuld wel nog maar eens ‘weggewerkt’.

 

Schuldenberg van vier miljoen euro

Toen het Franse Picard zes jaar geleden de Belgische markt betrad, koesterde het hoge verwachtingen. De ontnuchtering is echter groot: in 2015 sloot de groep al zijn twee enige Vlaamse winkels (in Antwerpen en Knokke) om volledig te focussen op Brussel en Wallonië. Nu meldt zakenkrant L’Echo dat het ook daar allesbehalve op wieltjes loopt: Picard Belgique heeft de voorbije jaren een schuldenberg opgebouwd van 3,98 miljoen euro. In zijn gebroken boekjaar 2016-2017 boekte de groep een nettoverlies van 603.000 euro op een omzet van 15 miljoen euro. Weliswaar een pak beter dan het boekjaar voordien (een nettoverlies van 1,8 miljoen euro op een omzet van 14,3 miljoen euro), maar wel genoeg om het ‘eigen kapitaal’ negatief te zien worden.

 

Een nieuwe kapitaalverhoging, de vijfde al in zes jaar volgens L'Echo, drong zich op. Dat is dan ook gebeurd in september, met een injectie van 511.000 euro door omzetting van schuldbewijzen in aandelen. Op basis van de hele operatie berekende de Franstalige zakenkrant dat Picard Belgique in zijn recentste boekjaar, afgesloten einde maart, het verlies heeft weten terug te brengen tot rond de 260.000 euro, ruim de helft minder dus dan in 2016-2017. De break-even, die voor dit boekjaar werd verwacht, lijkt dus stilaan dichterbij te komen. Op de omzetcijfers is het nog wachten tot de publicatie van het jaarverslag.