Belgische werknemers AB InBev-brouwerijen leggen werk neer | RetailDetail

Belgische werknemers AB InBev-brouwerijen leggen werk neer

Belgische werknemers AB InBev-brouwerijen leggen werk neer
Shutterstock

Bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Jupille en Hoegaarden is vandaag een staking uitgebroken. De staking komt er nadat de gesprekken over een nieuwe cao voor de werknemers in het slop geraakten.

De druppel

“Vanochtend hebben de vakbonden beslist om de gesprekken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst op te schorten”, zegt woordvoerder Peter Dercon aan De Tijd. “De poorten van de drie brouwerijen zijn gesloten. De productie in de brouwerijen is nog bezig, maar naar verwachting zal die ook stilvallen.”

 

Volgens de vakbonden weigert de directie elke vorm van onderhandeling en komen er mogelijk nog scherpere acties, die tot volgende week kunnen duren. "Ze moeten ons wettelijk 1,1% loonsopslag geven, maar ze proberen daarvan af te snoepen. Het bedrijf maakt miljarden euro winst, maar ze willen hun werknemers niet belonen. Integendeel, ze willen ons zelfs nog voordelen afnemen. En dit is eigenlijk de druppel. De werkdruk is zo hoog terwijl er geen werkzekerheid is”, klinkt het volgens Het Nieuwsblad bij de vakbonden.

 

“De vakbonden hebben een eisenpakket over lonen en arbeidsvoorwaarden”, zegt Dercon. “Wat die eisen precies zijn, willen we niet kwijt. We willen de zaak constructief verder bespreken met de vakbonden.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Colruyt lanceert sociale shoppingapp Apporto voor grote publiek

21/03/2018

Colruyt heeft het platform Apporto voor het grote publiek gelanceerd. Gebruikers kunnen er hun boodschappenlijstje achterlaten, waarna iemand anders in hun plaats naar de winkel gaat en de boodschappen doet.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Delhaize en Ikea bij winnaars Food Waste Awards

21/03/2018

Voedselverlies staat steeds hoger op de maatschappelijke agenda. De tweede editie van de Food Waste Awards bekroonde de beste ideeën om dit probleem tegen te gaan, en ook twee bekende retailers vielen in de prijzen. 

McDonald’s wil 40 nieuwe vestigingen in België

20/03/2018

Fastfoodketen McDonald’s wil de komende vijf jaar maar liefst 40 nieuwe vestigingen openen in België, wat ongeveer de helft is van het huidige aantal. Zo moeten er 2000 banen bijkomen.

Nieuw concept voor foodstart-ups in hartje Antwerpen

20/03/2018

In de Hoogstraat in Antwerpen vinden kleine start-ups die verse voeding verkopen binnenkort ruimte om hun concept uit te proberen. De indoormarkt opent de deuren in de voormalige De Krak en biedt plaats aan twintig pop-upzaken.

Back to top