Belgische werknemers AB InBev-brouwerijen leggen werk neer

Belgische werknemers AB InBev-brouwerijen leggen werk neer

Bij de brouwerijen van AB InBev in Leuven, Jupille en Hoegaarden is vandaag een staking uitgebroken. De staking komt er nadat de gesprekken over een nieuwe cao voor de werknemers in het slop geraakten.

De druppel

“Vanochtend hebben de vakbonden beslist om de gesprekken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst op te schorten”, zegt woordvoerder Peter Dercon aan De Tijd. “De poorten van de drie brouwerijen zijn gesloten. De productie in de brouwerijen is nog bezig, maar naar verwachting zal die ook stilvallen.”

 

Volgens de vakbonden weigert de directie elke vorm van onderhandeling en komen er mogelijk nog scherpere acties, die tot volgende week kunnen duren. "Ze moeten ons wettelijk 1,1% loonsopslag geven, maar ze proberen daarvan af te snoepen. Het bedrijf maakt miljarden euro winst, maar ze willen hun werknemers niet belonen. Integendeel, ze willen ons zelfs nog voordelen afnemen. En dit is eigenlijk de druppel. De werkdruk is zo hoog terwijl er geen werkzekerheid is”, klinkt het volgens Het Nieuwsblad bij de vakbonden.

 

“De vakbonden hebben een eisenpakket over lonen en arbeidsvoorwaarden”, zegt Dercon. “Wat die eisen precies zijn, willen we niet kwijt. We willen de zaak constructief verder bespreken met de vakbonden.”