Belgische wijnproductie groeit met 12%

Belgische wijnproductie groeit met 12%

Belgische wijnproductie groeit met 12%
Shutterstock

Voor het tweede jaar op rij kreeg de Belgische wijnbouw af te rekenen met mindere weersomstandigheden. Toch doet de sector het goed, met een productietoename van 12% tegenover 2016 en een stijgend aantal wijnbouwers.

 

Verdubbeling op 5 jaar tijd

Records werden er dit jaar niet gebroken in de Belgische wijnbouw: met een productie van 845.078 liter wijn op de teller kan 2017 niet tippen aan het topjaar 2015, waarin meer dan een miljoen liter wijn gebotteld werd. Net als een jaar eerder kreeg de sector in 2017 af te rekenen met vrieskou in april, waardoor de productie onder de verwachtingen bleef. Toch is er sprake van groei: in vergelijking met 2016 produceerden de Belgische wijnranken zo’n 92.000 liter meer wijn, een stijging met 12%.

 

“Op vijf jaar tijd is de wijnproductie in ons land verdubbeld,” reageert federaal minister Kris Peeters, bevoegd voor Werk, Economie en Consumenten in De Standaard: “De kwaliteit van onze wijnen neemt ook toe, wat zich weerspiegelt in een stijgend aantal wijnen waarvan de oorsprongsbenaming (BOB) of de geografische aanduiding (BGA) beschermd wordt.”

 

In Vlaanderen, dat 55% van alle Belgische wijnen produceert, kregen de Haspengouwse wijn en de Vlaamse mousserende wijn bijvoorbeeld al zo'n erkenning. In Wallonië geniet de Vin des Côtes de Sambre et Meuse een officiële erkenning voor de oogstjaren 2013-2016.

 

Schuimwijn

De belangrijkste Belgische wijn, waarvan de productie ook het sterkst toeneemt, is de schuimwijn: die wordt met een productie van 345.036 liter (41%) op de voet gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40%). Het marktaandeel van Belgische rode wijn (16%) en rosé (3%) blijft eerder beperkt.

 

De groei van de Belgische wijnproductie is overigens ook ten dele toe te schrijven aan het stijgend aantal wijnbouwers in onze contreien: tussen 2014 en 2017 groeide het aantal met 33 tot 129 actieve wijnbedrijven, waardoor ook de oppervlakte voor wijnproductie steeg van 192 tot 341 hectare.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.