Belgische wijnproductie groeit met 12%

Belgische wijnproductie groeit met 12%

Belgische wijnproductie groeit met 12%
Shutterstock

Voor het tweede jaar op rij kreeg de Belgische wijnbouw af te rekenen met mindere weersomstandigheden. Toch doet de sector het goed, met een productietoename van 12% tegenover 2016 en een stijgend aantal wijnbouwers.

 

Verdubbeling op 5 jaar tijd

Records werden er dit jaar niet gebroken in de Belgische wijnbouw: met een productie van 845.078 liter wijn op de teller kan 2017 niet tippen aan het topjaar 2015, waarin meer dan een miljoen liter wijn gebotteld werd. Net als een jaar eerder kreeg de sector in 2017 af te rekenen met vrieskou in april, waardoor de productie onder de verwachtingen bleef. Toch is er sprake van groei: in vergelijking met 2016 produceerden de Belgische wijnranken zo’n 92.000 liter meer wijn, een stijging met 12%.

 

“Op vijf jaar tijd is de wijnproductie in ons land verdubbeld,” reageert federaal minister Kris Peeters, bevoegd voor Werk, Economie en Consumenten in De Standaard: “De kwaliteit van onze wijnen neemt ook toe, wat zich weerspiegelt in een stijgend aantal wijnen waarvan de oorsprongsbenaming (BOB) of de geografische aanduiding (BGA) beschermd wordt.”

 

In Vlaanderen, dat 55% van alle Belgische wijnen produceert, kregen de Haspengouwse wijn en de Vlaamse mousserende wijn bijvoorbeeld al zo'n erkenning. In Wallonië geniet de Vin des Côtes de Sambre et Meuse een officiële erkenning voor de oogstjaren 2013-2016.

 

Schuimwijn

De belangrijkste Belgische wijn, waarvan de productie ook het sterkst toeneemt, is de schuimwijn: die wordt met een productie van 345.036 liter (41%) op de voet gevolgd door witte wijn (339.243 liter of 40%). Het marktaandeel van Belgische rode wijn (16%) en rosé (3%) blijft eerder beperkt.

 

De groei van de Belgische wijnproductie is overigens ook ten dele toe te schrijven aan het stijgend aantal wijnbouwers in onze contreien: tussen 2014 en 2017 groeide het aantal met 33 tot 129 actieve wijnbedrijven, waardoor ook de oppervlakte voor wijnproductie steeg van 192 tot 341 hectare.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Coca-Cola groeit dankzij Light en Zero

25/04/2018

In zijn eerste kwartaal noteerde Coca-Cola een omzetdaling met 16%, maar dat is voor de frisdrankenproducent nog steeds beter dan verwacht. Op eigen kracht verhoogt Coca-Cola de omzet met 5%, onder meer door de herlancering van zijn suikervrije drankjes.

Carrefour België rondt kaap van 300 Express-winkels

24/04/2018

Morgenavond opent Carrefour zijn 300ste Express-winkel in België, nummer 92 alweer in de Brusselse regio. Dat is een belangrijke mijlpaal voor de winkelketen, die in de nieuwe Express ook zijn herwerkt winkelconcept voor doorgaande klanten lanceert.

Albert Heijn test ‘rustig-aan-kassa’

24/04/2018

Albert Heijn heeft een proefproject opgestart met een ‘rustig-aan-kassa’. De supermarktketen geeft daarmee gehoor aan de verzuchtingen van klanten die net niét snel willen winkelen en graag tijd maken voor een praatje aan de kassa.

Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.