Beter Leven-keurmerk op termijn ook geldig in Duitsland | RetailDetail

Beter Leven-keurmerk op termijn ook geldig in Duitsland

Beter Leven-keurmerk op termijn ook geldig in Duitsland

Bedrijven en producten die in Nederland het Beter Leven-keurmerk krijgen, kunnen op termijn ook in Duitsland hun producten afzetten onder het daar geldende keurmerk. De Nederlandse en Duitse dierenwelzijnsorganisatie hebben daarover afspraken gemaakt.

Snellere toegang tot beide markten

"Door de gelijkschakeling van ons Beter Leven keurmerk met de eisen voor het label ‘Für Mehr Tierschutz’ van onze Duitse collega's ontstaat een snellere toegang tot elkaars markten, een betere verkrijgbaarheid van producten van diervriendelijker gehouden dieren en een flexibelere afzetmogelijkheid voor boeren", stelt algemeen directeur Femke-Fleur Lamkamp van de Dierenbescherming. Na een volgend onderzoek zullen de eisen van de twee keurmerken verder op elkaar worden afgesteld. De Dierenbescherming krijgt daarvoor een subsidie van 260.000 euro van het ministerie van Economische Zaken.

 

De twee organisaties benadrukken wel dat het nog een tijdje zal duren voor de totale wederzijdse erkenning van de systeemeisen van de twee keurmerken rond is. Het Duitse keurmerk heeft momenteel nog een fikse achterstand op het Nederlandse Beter Leven: dat werd tien jaar geleden geïntroduceerd en momenteel zijn er 1.600 bedrijven die het keurmerk mogen dragen. In Duitsland zijn dat er nog maar 80.

 

"We verheugen ons zeer om samen met de Dierenbescherming en het Beter Leven keurmerk de vervolgstappen van ons Tierschutzlabel te zetten", zegt voorzitter Thomas Schröder van de Duitse Dierenbeschermingsbond. "Het Beter Leven keurmerk laat zien dat een vergaande marktpenetratie kan worden bereikt als boerenorganisaties en handel genoeg moed tonen en overtuigd zijn van het belang van dierenwelzijn binnen de veehouderij.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gebuisd voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

Ahold Delhaize start digitaal laboratorium in de VS

22/05/2018

De Amerikaanse tak van Ahold Delhaize richt een nieuw bedrijf op dat zich toespitst op digitale innovatie: Peapod Digital Labs wordt een laboratorium voor nieuwe strategieën op het gebied van digitalisering, e-commerce en personalisatie. 

Lidl opent restaurant voor blokkende studenten

22/05/2018

Lidl wil studenten in de ‘blok’ helpen om gezond te eten: de supermarktketen opent een pop-uprestaurant in Gent, dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is om studenten door de examenperiode te loodsen.

Carrefour genoodzaakt om honderden Dia-winkels te sluiten

22/05/2018

Carrefour vindt geen kopers voor honderden van zijn voormalige Dia-winkels in Frankrijk. Bijna 230 vestigingen zullen daardoor waarschijnlijk de deuren moeten sluiten.