Beyond Meat verliest opnieuw van z'n pluimen na derde zwaar kwartaalverlies op rij

Steve Heap / Shutterstock.com

Na de hype, de ontnuchtering? De producent van vleesvervangers Beyond Meat slaagt er maar niet in de negatieve spiraal in de resultaten te keren, en rapporteerde voor het derde kwartaal op rij een groter verlies dan verwacht. Oorzaak: het uitblijven van een heropleving in de horeca in combinatie met een stilgevallen groei in de retail.

 

Verlies per aandeel tweemaal hoger dan verwacht

De tegenvaller kan tellen: Beyond Meat incasseerde in het eerste kwartaal van 2021 een verlies per aandeel van 42 dollarcent (35 eurocent). Dat is meer dan het dubbele van de gemiddelde analistenverwachting van 19 dollarcent of 16 eurocent per aandeel. Ook het omzetcijfer van 108,2 miljoen dollar (89,7 miljoen euro) bleef onder de gemiddelde analistenverwachting van 113,7 miljoen dollar (94,3 miljoen euro).

 

De situatie is dusdanig onvoorspelbaar, dat Beyond Meat zich niet waagt aan prognoses voor de rest van het jaar. Het bedrijf wijst daarvoor nog steeds met een beschuldigende vinger naar de coronacrisis. CEO Ethan Brown probeert er de moed in te houden door te spreken over een "langzame dooi" bij klanten in de horeca en de foodservice in de VS.

 

Globale expansie kost veel geld

Maar terwijl dat belangrijke segment maar niet wil beginnen aan het post-covidherstel, zijn de retailverkopen als andere groeimotor stilgevallen. Dat komt allemaal bijzonder ongelegen omdat het bedrijf intussen zwaar investeert in het uitbouwen van zijn positie als een wereldwijde marktleider in vleesvervangers. De bouw van nieuwe productievestigingen, onder meer in China en Nederland, kost heel wat geld. Dat verklaart meteen de forse verliescijfers.

 

Brown wilde zich wel wagen aan een omzetprognose voor het huidige, tweede kwartaal. Daar wordt gemikt op een omzet van 135 tot 150 miljoen dollar, wat zou neerkomen op een groeiritme van 19 à 32 procent. Ter vergelijking: CNBC verzamelde een consensus bij Wall Street-analisten die uitgaat van een omzet van 142,8 miljoen dollar. Dat betekent concreet dat Beyond Meat zich weinig uitschuivers kan permitteren.

 

Impossible Foods steelt geen klanten met prijsverlagingen

Enige lichtpuntje in het hele verhaal: grote concurrent Impossible Foods lijkt er vooralsnog niet in te slagen om Beyond Meat veel pijn te doen met z'n strategie van prijsverlagingen. Dat moet alvast blijken uit een analyse die Beyond Meat zelf uitvoerde.

 

Impossible Foods probeert met die strategie zo snel mogelijk naar een prijspariteit met rundsvlees te gaan om de markt zo helemaal open te breken. "Ze leveren heel mooi werk om het hele segment uit te bouwen en meer klanten naar vleesvervangers te lokken", klinkt het opvallend lovend bij de Beyond Meat-CEO. "Maar daarbij halen ze niet veel klanten weg bij ons."