Bierland België ook meer en meer land van wijn

Bierland België ook meer en meer land van wijn

België wordt steeds meer een wijnland. In 2011 werd in ons land immers de recordhoeveelheid van 539.550 liter wijn geproduceerd, 14,7% meer dan het jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het oogstjaar 2011 die de FOD Economie in samenwerking met professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt verzamelde.

Belgische wijnen meestal wit

Vorig jaar bestond de Belgische wijnproductie voor 78% uit witte wijn. De rode wijnen namen 18% voor hun rekening, de resterende 4% was voor rosé. Bovenop de klassieke witte, rode en rosé-wijnen werd ook nog eens 200.181 liter mousserende wijn geproduceerd.


Dat daar flink wat grond voor nodig is, behoeft wellicht geen tekeningetje. Voor de wijnproductie werd het voorbije jaar dan ook 130,58 hectare aan areaal ingenomen, 12 hectare meer dan het jaar voordien.


Overwegend Vlaamse wijnboeren

Ook het aantal wijnboeren in ons land steeg: 79 producenten vroegen een erkenning aan, tegenover nog maar 58 het jaar voordien. Daarvan wilden er 30 een oorsprongsbenaming die aan een Vlaamse productieplaats is gekoppeld, terwijl er 18 een Waalse link claimden. De overige 31 vroegen geen label van een streekproduct, maar ook daar waren er 22 Nederlandstalig. De rendementen liggen wel gevoelig lager in Vlaanderen (vorig jaar 3500 liter per hectare) dan in Wallonië (6100 liter per hectare).

 

Volgens professor Houben speelt de toegenomen belangstelling voor lokale culinaire specialiteiten zeker een rol in de opmars van de Belgische wijnen. Toch blijft de hegemonie van de bieren voorlopig onaantastbaar: in 2011 werd er 18 miljoen liter van het gerstenat gebrouwen in ons land, meer dan 30 keer meer dus.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Zwak eerste kwartaal voor General Mills

21/09/2017

De Amerikaanse voedingsproducent General Mills, bekend van merken als Yoplait, Cheerios en Häagen-Dazs, heeft er een teleurstellend kwartaal op zitten. Zowel de omzet als de winst ging achteruit.

Carrefour Market Groenplaats levert binnen uur aan huis

21/09/2017

De Carrefour Market aan de Groenplaats in Antwerpen is in een volledig nieuw jasje gestoken, met aandacht voor milieu en doorstroming. Bijzonder is dat de winkel voortaan binnen het uur aan huis levert bij zijn klanten.

Voedingsproducenten willen houdbaarheidsdatum duidelijker aangeven

21/09/2017

Een groep van 400 voedingsproducenten, die samen actief zijn in meer dan zeventig landen, wil tegen 2020 de aanduiding van de houdbaarheidsdatum op verpakkingen vereenvoudigen en zo voedselverspilling tegengaan.

Carrefour Express ziet brood in ‘blurring’

21/09/2017

De proximiteitsformule van Carrefour verkent de mogelijkheden van ‘food to go’ en consumptie ter plaatse. De nieuwste generatie winkels voegt diensten en restauratie toe. Het onderscheid tussen retail en horeca vervaagt.

Nieuwe CEO Carrefour wil Hypermarkten op zondag open

21/09/2017

Volgens een van de Fransen vakbonden heeft Alexandre Bombard, de nieuwe CEO van Carrefour, het plan opgevat om de Hypermarkten ook op zondag te openen. Een deel van hen zou mogelijk wel de deuren moeten sluiten.

Belg Olivier Van den Bossche krijgt topfunctie bij Metro

21/09/2017

De Belg Olivier Van den Bossche gaat aan de slag bij het Duitse Metro en krijgt daar een topfunctie. Hij wordt ‘operating partner’ bij Metro Cash & Carry en komt zo aan het hoofd te staan van een aantal landen waar die actief is.

Back to top