Bijna helft Belgen eet minder vlees | RetailDetail

Bijna helft Belgen eet minder vlees

Bijna helft Belgen eet minder vlees

Liefst 44% van de Belgen consumeert bewust minder vlees dan vorig jaar. Ze doen dit vooral voor hun gezondheid, maar ook steeds meer voor dierenwelzijn, blijkt uit een enquête van EVA.

 

Dierenwelzijn en gezondheid als motivatie

16% van de Belgen eet regelmatig vegetarisch, concludeert vegetariërsvereniging vzw EVA uit een online enquête bij duizend Belgen van 18 jaar of ouder. Van de respondenten zegt 7% nooit vlees te eten, terwijl ook nog eens 9% flexitariër is. Dat laatste betekent dat iemand minstens drie keer per week vegetarisch eet. Vegetarische voeding is vooral populair bij de jongeren: in de leeftijdscategorie 35-54 is nog 3,5% vegetariër, terwijl amper 2% van de 55-plussers zich vegetariër noemt.

 

Als beweegreden om komt vooral dierenwelzijn naar voren bij vegetariërs en veganisten. Het milieu komt op de tweede plaats en gezondheid op de derde. Wie zich niet vegetariër of veganist noemt, maar wel gewoon minder vlees eet, doet dan weer hoofdzakelijk voor de gezondheid. Maar opvallend: ook voor hen scoort dierenwelzijn hoger dan twee jaar geleden. “Gezondheid blijft de belangrijkste motivatie. Maar dierenwelzijn staat nu op de tweede plaats, terwijl het milieu gezakt is naar de derde plaats”, aldus EVA in een persbericht.

 

EVA voert momenteel in samenwerking met BE Vegan een nieuwe campagne ‘Try Vegan’, om mensen te helpen meer plantaardig te eten. Er zouden al zo’n 5.000 Vlaamse deelnemers zijn aan het begeleidingsprogramma, dat bekende Vlamingen als Clara Cleymans, Wannes Cappelle en An Lemmens als ambassadeurs kon strikken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Franprix levert de boodschappen tot in de koelkast

25/05/2018

De Franse supermarktketen Franprix test de thuislevering van boodschappen wanneer niemand thuis is: de bezorger komt zelf binnen in huis. In de toekomst wil het de boodschappen zelfs voor klanten in de koelkast opruimen.

Filet Pur: De duurste supermarkt van West-Europa

25/05/2018

Waarom Carrefour het nieuws beheerste, Colruyt failliet gaat, multinationals moeten leren rekenen en de voedingsindustrie 3.0 voor de deur staat? Dat verneemt u in het slechts min of meer GDPR-conforme weekoverzicht van RetailDetail Food!

Waarom grote FMCG-fabrikanten meer geld vrijmaken voor innovatie

25/05/2018

Zowel Nestlé als Kraft Heinz maakten zopas nieuwe investeringen bekend in onderzoek en ontwikkeling. De grote merkfabrikanten voelen de hete adem van innovatieve startups in de nek en willen sneller schakelen.

“Minder verschillende tarieven voor statiegeld nodig”

24/05/2018

De tarieven voor statiegeld op leeggoed moeten eenvoudiger, bepleit het Vlaams Innovatieplatform voor de Logistiek. Het VIL roept op om het aantal statiegeldtarieven voor glazen flessen te herleiden tot drie tarieven voor losse flessen en drie tarieven voor bakken.

Multinationals gezakt voor gezonde voeding

24/05/2018

Voedingsmultinationals leveren nog te weinig inspanningen om hun producten gezonder te maken, zegt de Access to Nutrition Foundation. Nestlé, Unilever en Danone behoren tot de besten van de klas.  

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

23/05/2018

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.