Bijzonder magere wijnoogst in Frankrijk

Bijzonder magere wijnoogst in Frankrijk
Shutterstock

Franse wijnboeren hebben te maken met een wijnoogst die maar liefst 18% lager ligt dan een jaar eerder. Met slechts 37,2 miljoen hectoliter wijn zou de productie op het laagste niveau sinds 1945 uitkomen.

Slecht weer

De oorzaak voor de magere oogst is bijzonder eenvoudig: slechte weersomstandigheden. In het voorjaar was er nog sprake van vriestemperaturen, terwijl het in de zomer dan weer te warm en te droog was. Die combinatie heeft er voor gezorgd dat de oogst een pak lager uitvalt. Ook vorig jaar werd er al minder geproduceerd dan gemiddeld, wat de daling van 18% voor dit jaar nog schrijnender maakt. Ondanks de lage hoeveelheden zou de kwaliteit echter wel goed zijn.

 

Ook in België is er sprake van een magere wijnoogst. In totaal wordt er een vergelijkbare hoeveelheid verwacht in 2017 als in 2016, maar dat is vooral te danken aan de groei van de sector zelf. Jaarlijks komt er in België ongeveer 50 hectare aan wijngebied bij.

 

Weinig effect voor consument

Consumenten moeten echter niet vrezen voor een tekort aan wijn of hogere prijzen. “De impact van Frankrijk op het wijnaanbod is minder groot dan vroeger. Zo bestaat het wijnaanbod van Carrefour in Vlaanderen nog maar voor de helft uit Franse wijnen; de andere helft komt uit andere Europese landen of zijn nieuwe wereldwijnen, bijvoorbeeld uit Chili of Australië”, zegt Benoit Couderé, voormalig sommelier in het Brugse sterrenrestaurant De Karmeliet en sinds vorig jaar wijninkoper voor de Carrefour-supermarkten. In Wallonië kan de impact iets groter zijn, omdat de Franse wijnen daar nog 60% van de rekken vullen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Popsss verkoopt Belgische topwijnen in pop(sss)-up store

17/11/2017

Wijndistributeur Popsss, die uitsluitend wijnen van Belgische wijnboeren online verdeelt, opent een tijdelijke winkel in hartje Brussel. Tot het einde van het jaar vinden wijnliefhebbers er onder andere de fijnproeverscollectie "Crazy Belgians".

Filet Pur: Een kwestie van indigestie

17/11/2017

In sommige hoofdkwartieren stijgt de nervositeit zienderogen, maar voor fijnproevers was het geen al te kwade week. Iets gemist? Met het pittig gekruide overzicht van RetailDetail Food bent u weer helemaal mee!

‘Back to the future’ in food met Jean-Pierre Roelands

17/11/2017

In food gaan we ‘back to the future’, gelooft Jean-Pierre Roelands, die meer dan 20 jaar lang commercieel directeur van de Colruyt Group was en exclusief op de RetailDetail Night zijn visie op de toekomt van foodretail deelt.

 

"Onthaalmoeder wordt winkelier"

17/11/2017

Marieke Vermeire runt met haar man de Carrefour Express aan de Luikersteenweg in Hasselt. "Toevallig was Carrefour, net op het moment dat wij de stap overwogen, op zoek naar franchisenemers om het pand uit te baten en zo hebben we elkaar gevonden."

Delhaize schenkt zeven miljoen maaltijden weg

17/11/2017

Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.

RetailDetail Food #25 staat online

17/11/2017

Hoe gaan foodwinkeliers om met agressieve klanten in de winkel? Dat is één van de thema’s in het 25e nummer van RetailDetail Food, de gepersonaliseerde krant voor supermarktondernemers.

Back to top