Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt? | RetailDetail

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?

Binnenkort geen sigaretten meer in de supermarkt?
Foto: defotoberg / Shutterstock.com

Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van sigaretten, vindt Waals minister van Volksgezondheid Greoli. In een nieuw anti-tabaksplan zet Wallonië vooral op preventie in, maar de minister vraagt om tabak ook uit de rekken te halen.

 

Sigaretten minder vlot verkrijgbaar maken

Dagelijks sterven in België 40 mensen aan de gevolgen van roken. Er is dus sprake van een noodsituatie, meent de Waalse minister van Volksgezondheid Alda Greoli. Vandaag roken in Wallonië zo’n 800.000 rokers gemiddeld 16 sigaretten per dag, liet ze berekenen. 


De minister van Volksgezondheid heeft daarom het eerste anti-tabaksplan van Wallonië voorgesteld. Het plan voorziet vooral in preventiemaatregelen, maar vraagt de medewerking van de distributiesector. Voor de supermarkten is volgens Greoli een belangrijke rol weggelegd: sigaretten mogen niet meer zomaar in alle warenhuizen te krijgen zijn. 


Greoli roept supermarkten op om te stoppen met de verkoop van tabak, zoals eerder ook al drogisterijketen Kruidvat dat deed. Ook de distributiesector moet zijn verantwoordelijkheid opnemen, meent de CDH-minister, want als tabakswaren niet zo overvloedig en gemakkelijk verkrijgbaar zouden zijn, zou dit helpen om roken te “denormaliseren”.


Federale verbodsmaatregelen dreigen

Hoewel de minister begrijpt dat stoppen met de tabaksverkoop de distributiesector geld zal kosten, noemt ze Kruidvat een voorbeeld en wijst ze erop dat die kosten in het niets verdwijnt naast de collectieve kost van sigaretten. In andere landen, zoals Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje, is tabak ook al verboden in supermarkten.


Als de supermarktsector niet uit zichzelf met voorstellen komt, dreigt Greoli ermee om naar de federale overheid te stappen en daar maatregelen af te dwingen. Handelsfederatie Comeos reageert alvast dat de sector meteen zijn medewerking zal verlenen als er dergelijke dwingende maatregelen worden opgelegd, maar eist dan wel dat de restricties voor alle handelaars gelden.


“Als minister Greoli een maatregel wil nemen voor de volksgezondheid, moet ze zich tot alle handelaars die tabak verkopen richten. Niet enkel een deel van de handelszaken, met name de supermarkten”, laat Comeos-topman Dominique Michel weten. Hij wijst er ook op dat de verkoop van tabak in supermarkten al streng gereglementeerd is. Zo mogen tabakswaren niet binnen het bereik van klanten liggen.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.

Avontuurlijke bierliefhebbers vormen uitdaging voor kleine brouwers

20/06/2018

Wereldwijd blijft de consumptie van ‘craft beer’ flink stijgen, maar merktrouw is voor de liefhebbers van artisanale speciaalbieren een erg relatief begrip. Dat betekent een uitdaging voor de producenten.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.