"Bio niet noodzakelijk gezonder" | RetailDetail

"Bio niet noodzakelijk gezonder, plantaardig wél"

"Bio niet noodzakelijk gezonder, plantaardig wél"

Biologische voeding is niet noodzakelijk gezonder, zegt doctor in de wetenschappen en moraalfilosofie Stijn Bruers: volgens hem is er te weinig wetenschappelijk bewijs dat het wel zo is. Voor plantaardige voeding is dat er echter wél, aldus Bruers.

Meer onderzoek in conventionele landbouw

“Consumenten noemen gezondheid als belangrijkste reden voor het kopen van biologische producten. Bio zou beter zijn voor de mens omdat er geen chemische bestrijdingsmiddelen mogen worden gebruikt. Maar niemand, ook de Wereldgezondheidsorganisatie niet, heeft tot nu precies kunnen achterhalen wat de gezondheidseffecten zijn van het gebruik van pesticiden in de reguliere landbouw”, zegt Breurs in de Nederlandse krant AD.

 

Hij wijst er daarbij op dat er in de conventionele landbouw de voorbije jaren meer onderzoek is gedaan naar minder giftige pesticiden of grondbewerking. “De conventionele landbouw staat daar verder dan de biolandbouw”, zegt hij aan De Standaard. Breurs haalt op dat vlak een aantal redenen aan: zo is de opbrengst van bioboeren lager, waardoor ze meer grond nodig hebben, en moeten ze de grond vaker omploegen, omdat ze geen onkruidverdelgers mogen gebruiken. Dat is dan weer slecht voor de organismen in de grond.

 

Dat wil volgens Breurs niet zeggen dat consumenten moeten stoppen met het kopen van biovoeding. “Dat is niet helemaal mijn boodschap”, zegt Bruers. “Wat ik wil aankaarten, is dat er hoogstens twijfelachtig bewijs is dat bio echt gezonder en milieuvriendelijker zou zijn.”

 

Inzetten op plantaardige voeding

Daarnaast is er dan weer wel voldoende bewijs dat plantaardig eten gezonder is. Daarom moet er volgens Breurs meer geïnvesteerd worden in campagnes die de consument aanzetten om meer plantaardige voeding te kopen.

 

“Ook voor het milieu is het goed om plantaardig te eten, want daarvoor zijn minder pesticiden, minder ontbossing, minder bemesting en minder antibiotica nodig. De laatste jaren is er alsmaar meer bewijs voor de voordelen van plantaardig eten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Ook bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt nu een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen klanten boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Kassaloos shoppen en betalen nu ook naar OKay

13/08/2018

Na de Spar-winkels van Colruyt Group kan je nu ook kassaloos winkelen bij OKay en OKay Compact. Met de app ‘Scan. Pay. Go.’ lopen shoppers de winkel uit zonder nog aan een kassa aan te hoeven schuiven.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren

09/08/2018

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Ahold Delhaize om informatie gevraagd nu dochter Albert Heijn nog dit jaar een winkel in Lokeren zal openen. Eerder moest het supermarktconcern zijn vestiging daar immers sluiten om groen licht te krijgen voor de megafusie.