Bio-Planet trekt (eindelijk) Brussel binnen

Bio-Planet trekt (eindelijk) Brussel binnen

Vijftien jaar na zijn lancering opent Bio-Planet ‘eindelijk’ zijn eerste vestiging in Brussel, de 23e in totaal. De Colruyt-dochter vond een stekje vlakbij station Ukkel-Calevoet.

Biomarkt groeit 18%

Dat Bio-Planet pas nu in Brussel neerstrijkt, is “te verklaren door de moeilijkheid om in Brussel een goede vestigingsplaats te vinden: een Bio-Planet is ongeveer even groot als een supermarkt en bovendien hebben we minstens 55 parkeerplaatsen nodig”, aldus manager Jo Ghilain in zakenkrant L’Echo.

 

Dat de nieuwe zaak de concurrentie moet aangaan met flink wat bio-detailhandelszaken in het Brusselse, baart Jo Ghilain weinig zorgen: “De markt is volop aan het groeien, er is een enorme vraag naar bio”. Vorig jaar groeide de markt inderdaad met liefst 18% en Bio-Planet probeert daar nu met 6.500 productreferenties op 650 m² een graantje van mee te pikken.

 

Ruimte voor nog 30 vestigingen

Colruyt Group opende in zijn gebroken boekjaar 2015-2016 zes nieuwe Bio-Planets, goed voor een omzetstijging met 23% (sneller dus dan de markt) tot 98 miljoen euro. Tegen 2018 staan nog vijftien nieuwe openingen op de agenda. Topman Jef Colruyt ziet overigens ruimte voor nog een dertigtal nieuwe biosupermarkten.

 

Toch is het bioconcept van Colruyt Group nog altijd verlieslatend: vorig boekjaar bedroeg het nettoverlies 2,5 miljoen euro. “Een gevolg van onze investeringen in de uitbouw van ons winkelnetwerk en in de bouw van een nieuw logistiek centrum”, zegt CFO Marc Hofman in L’Echo: “Aangezien we blijven investeren in Bio-Planet, is de kans reëel dat we ook dit boekjaar nog in het rood eindigen. Maar inzake marges is er geen enkel probleem.”

 

Vanaf april zal Colruyt Group Academy zijn intrek nemen op de bovenverdieping van hetzelfde pand in Ukkel. Dat wordt meteen al de negende Colruyt-‘school’ waar de retailer workshops geeft rond thema’s als welzijn en ontspanning, eten en drinken of huis en tuin.