Eerste Brusselse vestiging van Bio-Planet geopend

Bio-Planet trekt (eindelijk) Brussel binnen

Bio-Planet trekt (eindelijk) Brussel binnen

Vijftien jaar na zijn lancering opent Bio-Planet ‘eindelijk’ zijn eerste vestiging in Brussel, de 23e in totaal. De Colruyt-dochter vond een stekje vlakbij station Ukkel-Calevoet.

Biomarkt groeit 18%

Dat Bio-Planet pas nu in Brussel neerstrijkt, is “te verklaren door de moeilijkheid om in Brussel een goede vestigingsplaats te vinden: een Bio-Planet is ongeveer even groot als een supermarkt en bovendien hebben we minstens 55 parkeerplaatsen nodig”, aldus manager Jo Ghilain in zakenkrant L’Echo.

 

Dat de nieuwe zaak de concurrentie moet aangaan met flink wat bio-detailhandelszaken in het Brusselse, baart Jo Ghilain weinig zorgen: “De markt is volop aan het groeien, er is een enorme vraag naar bio”. Vorig jaar groeide de markt inderdaad met liefst 18% en Bio-Planet probeert daar nu met 6.500 productreferenties op 650 m² een graantje van mee te pikken.

 

Ruimte voor nog 30 vestigingen

Colruyt Group opende in zijn gebroken boekjaar 2015-2016 zes nieuwe Bio-Planets, goed voor een omzetstijging met 23% (sneller dus dan de markt) tot 98 miljoen euro. Tegen 2018 staan nog vijftien nieuwe openingen op de agenda. Topman Jef Colruyt ziet overigens ruimte voor nog een dertigtal nieuwe biosupermarkten.

 

Toch is het bioconcept van Colruyt Group nog altijd verlieslatend: vorig boekjaar bedroeg het nettoverlies 2,5 miljoen euro. “Een gevolg van onze investeringen in de uitbouw van ons winkelnetwerk en in de bouw van een nieuw logistiek centrum”, zegt CFO Marc Hofman in L’Echo: “Aangezien we blijven investeren in Bio-Planet, is de kans reëel dat we ook dit boekjaar nog in het rood eindigen. Maar inzake marges is er geen enkel probleem.”

 

Vanaf april zal Colruyt Group Academy zijn intrek nemen op de bovenverdieping van hetzelfde pand in Ukkel. Dat wordt meteen al de negende Colruyt-‘school’ waar de retailer workshops geeft rond thema’s als welzijn en ontspanning, eten en drinken of huis en tuin.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Britten kunnen kassaloos shoppen bij Sainsbury’s

14/08/2018

Bij de Britse supermarktketen Sainsbury’s loopt een proefproject met mobiel scannen en betalen: met behulp van hun smartphone kunnen ze boodschappen doen zonder langs de kassa te hoeven.

HelloFresh gaat toch nog niet voor winst

14/08/2018

Hoewel HelloFresh winst had beloofd voor het einde van dit jaar, geeft de leverancier van maaltijdboxen nu toch de voorkeur aan nieuwe investeringen. Na een sterk tweede kwartaal gaat het bedrijf voor extra groei in de Verenigde Staten.

Kassaloos shoppen en betalen nu ook naar OKay

13/08/2018

Na de Spar-winkels van Colruyt Group kan je nu ook kassaloos winkelen bij OKay en OKay Compact. Met de app ‘Scan. Pay. Go.’ lopen shoppers de winkel uit zonder nog aan een kassa aan te hoeven schuiven.

United Petfood blijft op overnamepad

09/08/2018

United Petfood, fabrikant van honden- en kattenbrokken en hofleverancier van menig huismerk van supermarkten, rijgt de overnames aan elkaar. Een maand na de overname van een Spaanse concurrent doen de Gentenaars dat kunstje nog eens over in Roemenië.

AB InBev wil Afrika aan de drank krijgen

09/08/2018

Het groeipotentieel van AB InBev ligt in Afrika. De brouwerij heeft hoge verwachtingen van het continent: de welvaart en de bevolking, die steeds vaker een biertje lust, groeien er snel. 

Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren

09/08/2018

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Ahold Delhaize om informatie gevraagd nu dochter Albert Heijn nog dit jaar een winkel in Lokeren zal openen. Eerder moest het supermarktconcern zijn vestiging daar immers sluiten om groen licht te krijgen voor de megafusie.