Biowinkels Origin'O worden Ekoplaza

Gevel winkel van retailer Ekoplaza in Nederland
Foto: Joachim Ulrich Seibert / Shutterstock.com

De Nederlandse bioformule Ekoplaza komt naar België: de zestien Belgische winkels van Origin’O worden volgend jaar omgebouwd en daarna wil de keten nog uitbreiden. Sinds vorig jaar behoren beide ketens tot dezelfde koepelorganisatie.

 

Jaar na fusie

De transitie naar Ekoplaza moet in het eerste kwartaal van 2021 van start gaan, meldt topman Erik Does aan vakblad Groentennieuws. Wel behoudt de Belgische markt zijn eigen organisatie en distributie. "We vinden het belangrijk dat de winkels hun eigen identiteit behouden en dat dit past bij het land en de gebruiken", aldus Does.

 

Origin'O telt in België zestien biosupermarkten. In april 2019 ging het moederbedrijf van de keten, bioleverancier Biofresh Belgium, een fusie aan met sectorgenoot Udea, ook de moederholding van Ekoplaza. Toen heette het nog dat beide retailers afzonderlijk van elkaar verder zouden gaan.

 

Uitbreiden franchisenetwerk

Nu wil Does echter "veel meer Benelux-breed" kijken, met het oog op schaalvoordelen en de gezamenlijke uitrol van nieuwe technologie. Zo wil Ekoplaza zowel in Nederland als België al zijn huismerken aanbieden, de kassasystemen vernieuwen en onder meer elektronische prijslabels voor groenten en fruit installeren.

 

Het bedrijf ziet ook verdere expansiemogelijkheden op de Belgische markt: andere bio-winkels zouden zich willen aansluiten bij Ekoplaza of ondersteuning krijgen van de groep. "We starten eerst met deze winkels en daarna kijken we wel verder", klinkt het.